Edició 2122

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 17 de maig del 2024
Edició 2122

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 17 de maig del 2024

Els partits encaren la segona part de la campanya electoral amb la mirada posada als indecisos

El finançament és l'únic tema en clau catalana que ha tret el cap durant la primera part de la campanya, marcada per uns discursos molt centrats en Sánchez

|

- Publicitat -

La campanya electoral ja ha superat l’equador i queden 10 dies per a les eleccions del 12-M. Els partits premen l’accelerador per intentar mobilitzar l’electorat i convèncer els indecisos. Segons el sondeig del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), un terç dels votants no sap a qui votar. La primera part de la campanya ha estat molt marcada per l’anunci sorpresa de Pedro Sánchez de prendre’s 5 dies per reflexionar i la decisió de quedar-se a la Moncloa. El finançament és l’únic tema en clau catalana que ha tret el cap enmig d’uns discursos molt centrats en Sánchez. Precisament el president espanyol i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, intensifiquen la seva presència a Catalunya en les pròximes hores.

El sondeig del CEO indica que ERC és qui s’hi juga més en aquesta campanya electoral. Entre els enquestats que dubten entre diversos partits, la majoria tenen els republicans com a opció. Per tant, la formació de Pere Aragonès és qui es disputa més votants amb altres partits i això pot fer que el seu resultat al 12-M sigui molt volàtil respecte als pronòstics de les enquestes.

Publicitat

La campanya catalana encara no s’ha recuperat del tot de la sacsejada política provocada pel moviment sorpresa de Sánchez, que poques hores abans de començar la cursa electoral cap al 12-M va anunciar que es prenia 5 dies per decidir si continuava al càrrec pels “atacs sense precedents” contra la seva dona. Els dies de reflexió del president espanyol van condicionar la campanya del PSC, ja que no va participar com estava previst a l’acte del tret de sortida des de Sabadell ni a un míting a Santa Coloma de Gramenet.

Et pot interessar  El PSC és el partit que ha gastat més en campanya amb 2,5 milions, per sobre de l'1,7 de Junts i ERC

Sánchez ha reaparegut aquest dimecres en públic després d’anunciar que seguirà al capdavant de l’executiu espanyol. I ho ha fet passejant amb el candidat del PSC, Salvador Illa, per la Fira d’Abril. Avui dijous protagonitzarà el seu primer míting a Catalunya des de Sant Boi de Llobregat i dissabte té previst ser en un acte a Montmeló.

Per la seva banda, Feijóo també intensificarà l’agenda a Catalunya de divendres a diumenge. Demà divendres el president dels populars visitarà Girona, Blanes i Mataró. L’endemà dissabte participarà a l’acte central del partit a Badalona i diumenge serà en mítings a Tarragona i Salou.

El finançament, principal tema català

En clau de política catalana, el finançament és el tema que ha aconseguit treure el cap durant la campanya electoral. Els principals partits que es presenten a les eleccions porten propostes sobre aquesta qüestió en els programes electorals. En canvi, el referèndum i l’amnistia són temes que, a diferència dels últims anys, gairebé ni s’han fet presents.

Una altra de les qüestions claus són els pactes electorals, tenint en compte que cap dels candidats tindrà majoria absoluta per poder governar en solitari. Totes les enquestes situen el PSC com a guanyador de les eleccions millorant resultats respecte al 2021. Mentre que ERC i Junts competeixen per la segona posició. Però la gran incògnita que marcarà els pactes postelectorals és si després del 12-M es manté la majoria independentista al Parlament, que ara se situa en 74 escons. Algunes de les enquestes assenyalen que podria estar en perill i quedar per sota dels 68 diputats que fixa la majoria absoluta.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut