Edició 1894

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de octubre del 2023
Edició 1894

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de octubre del 2023

Partits i entitats proposen una llei per acabar amb el sensellarisme en 5 anys

|

- Publicitat -

Tots els partits del Parlament excepte Vox han entrat al registre de la cambra una proposta de llei de mesures transitòries i urgents per a fer front i erradicar el sensellarisme a Catalunya. La llei preveu garantir a totes les persones sense llar, unes 18.000, un “espai residencial digne” en 2 anys i un habitatge d’inserció social en 5 anys. El text considera un espai residencial digne un lloc on s’hi pugui accedir les 24 hores del dia i que tingui condicions de vida privada. A més, es garanteix a tothom un títol de transport, bugaderia, consigna, dutxa i serveis funeraris bàsics.

Publicitat

Es tracta d’una proposta impulsada des del món acadèmic, que ha dirigit Antoni Milian i Massana, catedràtic de dret administratiu de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i en la que hi han participat, entre altres, Vicenç Aguado i Cudolà, catedràtic de dret administratiu de la Universitat de Barcelona (UB). La proposta de text ha comptat amb el suport i la implicació plena d’entitats socials que es dediquen a la defensa dels drets de les persones sense llar com Assís Centre d’Acollida, Fundació Arrels, Càritas Catalunya, la Comunitat de Sant’Egidio i Sant Joan de Déu Serveis Socials.

Aquesta proposta de llei, de 49 articles i 22 disposicions addicionals i finals, es fixa en la realitat de les persones que viuen al carrer a Catalunya i en aquelles que passen la nit a recursos nocturns o que viuen en equipaments específics per a persones sense llar. L’objectiu és regular per llei les actuacions i els serveis que les administracions públiques haurien de portar a terme al territori català per garantir els drets de les persones sense llar i erradicar la situació. Es garantirà un espai residencial digne: una pensió, un hotel, un alberg, establiments residencials o habitatges d’inserció social.

Jaume Castro, responsable de la Comunitat Sant’Egidio de Barcelona, ha remarcat que les persones sense llar tenen els mateixos drets que la resta de ciutadans, però no tenen una llei específica com sí que tenen altres col·lectius vulnerables. Segons ell, la llei seria pionera a Europa i constituiria un nou fonament en la vertebració de l’estat del benestar. La llei, ha explicat Castro, preveu l’assegurament de l’empadronament i altres serveis menors com un títol de transport, bugaderia, consigna i dutxa, a més de serveis funeraris mínims. A més, prohibirà que les ordenances municipals limitin i sancionin la mendicitat a l’espai públic.

Et pot interessar  Andorra aprova la moratòria per prohibir la venda d'habitatges als no residents

Salvador Maneu, director de Sant Joan de Déu Serveis Socials creu que aquest sistema pot marcar un precedent i que la llei pot marcar l’actual legislatura per millorar les condicions de vida a curt termini i acabar amb el sensellarisme a llarg termini. Espera que la llei sigui aprovada aquest 2022 i ha remarcat la importància que sigui una llei integral i no una reforma de lleis sectorials existents perquè “hauria estat insuficient per abastar totes les qüestions necessàries”. També ha remarcat que aquesta llei és “barata”, perquè es basa en polítiques públiques de la Generalitat i els ajuntaments que ja es duen a terme i té un retorn social públic molt alt. “El Parlament ha aprovat lleis més cares, aquesta ens la podem permetre”, ha reblat.

Així, ha explicat que la llei es dirigeix al sensellarisme més dur i crònic, a les persones que es troben en les tres primeres categories de l’escala europea sobre exclusió residencial: les que viuen a l’espai públic sense domicili, les que pernocten en albergs i passen la resta del dia al carrer i els que viuen i dormen en refugis o centres de serveis específics per a persones sense llar. En concret, la llei s’adreça als municipis de més de 20.000 habitants o que tenen més de 20 sensellar crònics.

Antoni Milian, catedràtic de dret administratiu de la UAB i impulsor del text, ha instat el Parlament a regular la situació dels sensellar no empadronats que podrien residir en els anomenats centres de baixa exigència, amb menys requisits i serveis.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió