Dilluns, 18 d'octubre de 2021 - Edició 1180
La República

La fiscalia d’Osca embogeix i obra una investigació per trobar qui ha pintat de groc la creu que corona l’Aneto

Ahir, 1-O, les reivindicacions republicanes es van repartir arreu del Principat i arreu dels Països Catalans i, àdhuc, en zones de la Corona catalanoaragonesa. Un republicà intrèpid va fer el […]

Gerard Sesé
Gerard Sesé 02/10/2018
La creu del cim de l'Aneto, groga

Ahir, 1-O, les reivindicacions republicanes es van repartir arreu del Principat i arreu dels Països Catalans i, àdhuc, en zones de la Corona catalanoaragonesa.

Un republicà intrèpid va fer el cim a la muntanya Aneto, de les més altes de l’Estat espanyol, i va voler retre homenatge a l’1-O pintant de groc la creu que corona el pic de l’Aneto així com la base que dóna suport a la imatge de la Mare de Déu del Pilar que se situa al costat de la creu. Una acció que ha fet embogir la fiscalia d’Osca, que ha obert una investigació per a trobar l’autor.

Segons explica AragonRadio.esLa, la Fiscalia d’Osca ha obert diligències d’investigació per determinar les possibles responsabilitats penals existents al voltant de l’acció al Pirineu aragonès. Els fets que han provocat la indignació en els àmbits dels clubs de muntanya d’Aragó però també en instàncies polítiques i institucionals de la comunitat.

Els delictes penals de pintar una creu

Les fonts citades han explicat que els fets podrien ser constitutius d’un presumpte delicte de danys qualificats i d’un altre contra el patrimoni natural.

Els fets són també investigats per la Guàrdia Civil, que actuarà de forma coordinada amb el ministeri fiscal per intentar aclarir les circumstàncies amb les quals es va produir l’acte.

Follia general: govern autonòmic, alcaldes i Guardia Civil

El president d’Aragó, Javier Lambán, ha assegurat aquest dimarts als mitjans de comunicació que des del Govern autonòmic s’han iniciat ja les indagacions i investigacions necessàries de cara a la presentació, a través dels seus serveis jurídics, d’una denúncia.

Segons ha explicat als mitjans, abans d’assistir a la reunió del Consell Empresarial de la CEOE Aragó, “els que van fer això sabran que l’espai públic, que a Catalunya no es respecta, a Aragó si”.

L’alcalde de Benasc, Ignacio Abadia, per a qui l’acció ha estat duta a terme per “uns energúmens que intenten treure fora del seu territori i exterioritzar uns problemes amb qui no tenim res a veure”, ha anunciat que el consistori també preveu denunciar els fets.

En declaracions a Efe, el responsable municipal ha assegurat haver rebut amb “indignació i desgrat” la notícia de l'”agressió” feta contra un “símbol” de la Comunitat aragonesa del que els partits nacionalistes catalans “han intentat apropiar-se sovint”.

L’edil ha destacat que les relacions amb els visitants catalans que freqüenten la vall de Benasc sempre s’han desenvolupat amb “normalitat i respecte”, però ha lamentat l’acció “d’una part de catalanistes que estan adoctrinats des de l’escola i que no saben ni de geografia ni d’història d’Espanya”.