Edició 1885

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de setembre del 2023
Edició 1885

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de setembre del 2023

La Cambra de la Propietat vol amagar informació sobre habitatge i porta una investigació de ‘Crític’ al TSJC

|

- Publicitat -

La Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona ha recorregut davant la sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la decisió de la Comissió de Garantia d’Accés a la Informació Pública (GAIP) i l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades segons la qual la Generalitat ha de facilitar al mitjà de comunicació ‘Crític’ els noms de les empreses que són grans tenidores d’habitatge a la capital catalana, segons assegura el mitjà cooperatiu. La publicació afirma que la Cambra s’hi oposa amb l’argument que difondre aquesta informació “podria incentivar l’ocupació il·legal de pisos” i generaria un “abús de dret”. ‘Crític’ ha engegat una campanya de Verkami per fer front a les despeses judicials.

Publicitat

La cooperativa de periodistes s’ha marcat l’objectiu d’aconseguir 15.000 euros en 40 dies. Roger Palà i Laura Aznar, responsables de l’àrea d’investigació de ‘Crític’, consideren que la publicació d’aquesta informació és “especialment rellevant” en un context en què l’accés a l’habitatge és un tema “d’interès general”. El grup d’advocats Col·lectiu Ronda assumirà la representació del mitjà en el procés.

Si finalment el mitjà aconsegueix una sentència favorable del TSJC, anuncia la publicació d’un dossier digital especial d’investigació sobre aquestes “grans empreses” i les “connexions polítiques i econòmiques” que tenen.

La investigació té l’origen en una petició de dret d’accés a la informació pública davant l’Institut Català del Sòl (Incasol), l’organisme públic on es dipositen les fiances dels llogaters. En un primer moment, afirma ‘Crític’, l’Incasol “només va facilitar part de la informació i de forma anonimitzada”. Aquests primers arxius van permetre saber al mitjà cooperatiu que hi ha 10 empreses que acumulen 25.000 pisos de lloguer.

Davant la “negativa” de l’Incasol a facilitar “tota la informació”, els periodistes van recórrer a la GAIP, que “va acabar donant la raó” al mitjà i va determinar que “s’ha de facilitar” tots els noms de les empreses que són grans tenidores d’habitatge. Un informe de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades per encàrrec de la GAIP, afegeix el mitjà, “també conclou” que pot tenir accés a la informació.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió