Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

Sant Julià de Ramis presenta un contenciós a l’Audiència Nacional per reclamar els danys al pavelló per l’1-O

L’Ajuntament denuncia que sis mesos després de la reclamació feta per valor de 13.439,55 euros al Ministeri de Justícia no han obtingut resposta

Agències 09/09/2019
Imatge de l'operatiu policial de l'1-O a Sant Julià de Ramis / ACN

L’Ajuntament de Sant Julià de Ramis (Gironès) ha presentat un recurs contenciós a l’Audiència Nacional per reclamar els danys ocasionats al pavelló municipal durant l’1-O. El consistori ha decidit emprendre aquesta via sis mesos després de presentar la reclamació patrimonial i no haver obtingut resposta per part del Ministeri de Justícia. L’Ajuntament valora els danys causats en 13.429,55 euros i l’alcalde, Marc Puigtió, diu que aniran fins al final per aconseguir que se’ls reconegui la indemnització.

A l’escrit, des del consistori asseguren que consideren que “l’actuació d’alguns membres de la Guàrdia Civil que es van personar l’1 d’octubre del 2017 al pavelló municipal es va escapar dels límits de les proporcionalitat que exigeixen aquest tipus d’actuacions i que, en conseqüència, es podrien haver evitat els danys ocasionats”. A l’escrit del recurs, el consistori també recorda que van presentar la reclamació el 31 de gener del 2018 per “funcionament anormal de l’administració” i que onze dies després el mateix Ministeri informava que s’havia iniciat la tramitació de l’expedient informatiu establint un termini de sis mesos per resoldre-ho, que ja ha expirat.

Des de l’Ajuntament insisteixen que el 6 de setembre del 2017, la Generalitat va convocar el referèndum i que, per facilitar que es pogués dur a terme, el consistori va acordar el 7 de setembre donar suport a la Llei del Referèndum, “facilitant les instal·lacions del pavelló” durant aquella jornada. “Aquell dia membres del cos de la Guàrdia Civil van irrompre a l’interior del pavelló provocant un seguit de desperfectes i de danys materials que entenem que es podrien haver evitat si la seva actuació s’hagués fet de manera diferent”, remarquen al recurs. En aquest sentit, insisteixen que l’actuació de la policia “es va escapar dels límits de la proporcionalitat exigida”. A més, remarquen que “en cap cas, l’actuació va ser coordinada amb cap representant de l’Ajuntament ni aquest en va tenir coneixement fins al mateix dia”.