Dissabte, 15 d'agost de 2020 - Edició 751
La República

Rull legitima l’acció del Govern Puigdemont: “És un bon costum que els partits compleixin allò que es vota”

Josep Rull ha deixat de banda la justícia per centrar la seva defensa en la política. En l’inici de la seva declaració al judici de l’1 d’octubre, el conseller legítim […]

Aleix Ramirez Morlans
Aleix Ramirez Morlans 20/02/2019
Josep Rull, conseller legítim de Territori

Josep Rull ha deixat de banda la justícia per centrar la seva defensa en la política. En l’inici de la seva declaració al judici de l’1 d’octubre, el conseller legítim de Territori ha defensat l’acció del Govern Puigdemont. “És un bon costum que els partits compleixin allò que es vota”.

En aquest sentit, Rull ha citat el programa amb el qual Junts pel Sí es va presentar a les eleccions del 27 de setembre de l’any 2015 com un exemple que el treball polític per arribar a la independència de Catalunya “és legal, ningú va impugnar la candidatura”.

Els obstacles de les lleis espanyoles

L’actual diputat de Junts per Catalunya ha recordat que abans de definir els comicis de l’any 2015 com a “plebiscitaris”, la majoria sobiranista del Parlament va intentar, “més de 20 vegades”, arribar a un acord amb l’Estat per celebrar una consulta que defineixi el futur de Catalunya.

Segons el criteri de Rull, la Constitució, mitjançant l’article 150.2, pot delegar la competència a la Generalitat per celebrar una votació. “Així ho vam fer, per exemple, amb la llei de consultes no referendàries i altres sistemes de participació ciutadana”, ha expressat el conseller.

Un altre error de la Fiscalia

En el moment de la pregunta sobre el paper desenvolupat pels líders de l’ANC i Òmnium, Josep Rull ha aprofitat per tornar a desemmascarar la Fiscalia. “Ara que em pregunten per les persones que han participat en el full de ruta cal especificar que Josep Maria Fugé no existeix. Estem parlant de Josep Maria Roigé, exalcalde de Balaguer”, ha ironitzat el líder independentista.

Internacionalització del procés

Tot i no formar part de l’acció central de la conselleria de Territori, la Fiscalia ha demanat explicacions a Rull envers les delegacions de la Generalitat a l’exterior. “Més enllà de l’àmbit polític, l’acció exterior de la Generalitat provoca millores de les exportacions i captació d’inversió estrangera”.

En clau política, el conseller veu com “una temeritat que qualsevol govern rebutgi a tenir mecanismes per explicar la seva cultura i un relat propi”.

Relacionats