Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Rivera amenaça a Sánchez: Cal obligar a Torra a respectar la Constitució o aplicar de nou el 155

El president de Cs, Albert Rivera, ha publicat una carta oberta dirigida al president del Govern central, Pedro Sánchez, en la qual li exigeix que “rectifiqui”, “accepti la mà estesa” […]

Redacció
Redacció 30/08/2018
El líder de Ciudadanos, Albert Rivera / EP

El president de Cs, Albert Rivera, ha publicat una carta oberta dirigida al president del Govern central, Pedro Sánchez, en la qual li exigeix que “rectifiqui”, “accepti la mà estesa” del seu partit i trenqui amb els independentistes: Vol que requereixi al president de la Generalitat, Quim Torra, assumir “explícitament” la Constitució per, si no ho fa, tornar a aplicar l’article 155.

En la missiva, publicada al diari El Mundo, Rivera analitza tot el que ha passat des de setembre de l’any passat a Catalunya, quan els independentistes, segons exposa, “van donar un autèntic cop d’estat”, fins a l’actualitat, amb una Generalitat “presidida per una titella racista de Puigdemont” que “considera ‘bèsties tarades’ els espanyols”.

“Un senyor –prossegueix en relació a Torra– a qui vostè desgraciadament va legitimar pactant amb ell per arribar al poder i a qui li deu la presidència del Govern. Amb qui vostè va compartir xerrada, regals, passejos i riures a La Moncloa per oprobi dels demòcrates el juliol, i a qui va prometre ‘diàleg sense condicions’ i sense exigir-li si més no que retirés de la façana d’una institució de l’Estat, la Generalitat, aquesta pancarta que ens insulta a tots els espanyols dient implícitament que el nostre país és una dictadura”, detalla Rivera.

“Defensar Espanya”

El president de Cs afirma que “si alguna cosa han demostrat aquests últims 40 anys els nacionalistes és que són insaciables” i demana al president del Govern espanyol que “a la llum de la deriva autoritària de Torra, faci marxa enrere” perquè el president català “està actuant directament contra la majoria dels seus ciutadans i en general contra el poble espanyol”.

En aquesta línia, denúncia que Torra, “màxim representant ordinari de l’Estat a Catalunya, utilitza tots els recursos que aquesta posició li proporciona per anar contra l’Estat”. “És surrealista, el món a l’inrevés, i no podem tolerar-ho. Vostè té l’obligació d’actuar i defensar Espanya, per sobre dels seus interessos personals”, diu Rivera a Sánchez.

És per això que li sol·licita “encaridament una rectificació”. “Li emplaço el fet que admeti que s’ha equivocat de socis, que no es pot governar Espanya de la mà d’aquells que volen liquidar Espanya i que els constitucionalistes hem de refer l’aliança que fa un any va permetre salvar la nostra democràcia”, planteja el líder de Ciutadans.

El reclam del 155

“Faci ús de les seves facultats –prossegueix– per, a l’empara de l’article 155 de la Constitució, requerir a Torra el fet que assumeixi explícitament el marc constitucional i la seva obligació de complir i fer complir les lleis, que comenci per la Carta Magna, i les resolucions dels tribunals. I, si es nega, aplicar aquest article per retirar competències a un mandatari que se situa fora de la llei”.

En la seva opinió, Sánchez “té l’obligació moral, cívica, democràtica” de prendre mesures i “cal actuar ja, abans que sigui massa tard”. “Vostè, senyor Sánchez, no només no està fent res per frenar Torra, sinó que està legitimant la seva deriva per aguantar un temps més a La Moncloa. Rectifiqui, accepti la nostra mà estesa i torni al consens constitucionalista; en cas contrari, vostè també serà responsable de tot el que els separatistes facin per tirar endavant els seus plans de ruptura”, ha sentenciat Rivera.