Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

PSC, ERC, Junts, CUP i ECP volen citar representants eclesiàstics i víctimes a la comissió sobre pederàstia a l’Església

|

- Publicitat -

El PSC, ERC, Junts, la CUP i els comuns han pactat una proposta de pla de treball per a la comissió d’investigació sobre la pederàstia a l’Església. Al document hi plantegen prop de90 compareixences que inclouen representants eclesiàstics, experts sobre abusos i víctimes de pederàstica, així com representants institucionals i d’escoles i lleure. Entre la proposta de compareixents hi ha una representació de la Conferència Episcopal Espanyola, l’Arxidiòcesi de Barcelona o l’Abadia de Montserrat, així com membres de centres educatius dels Maristes o de les escoles Jesuïtes. La comissió va ser impulsada per ERC, CUP i comuns i finalment va ser aprovada al ple per aquests grups i PSC, Junts i Cs l’abril del 2022.

Els cinc grups parlamentaris han registrat una proposta de pla de treball que ara la comissió haurà de validar, i que previsiblement s’aprovarà perquè comptarà amb el suport dels mateixos impulsors.

Publicitat

El pla de treball que han presentat els grups consta de quatre blocs d’estudi per a la comissió –estat de la qüestió, víctimes, àmbit institucional i resposta de l’administració-, amb un bloc dedicat exclusivament a compareixents d’àmbits institucionals i que inclou el religiós. En aquest apartat, proposen citar representants de la Conferència Episcopal Espanyola, la Conferència Episcopal Tarraconense, l’Arxidiòcesi de Barcelona, dels bisbats de Solsona, Vic i Barcelona i de l’Abadia de Montserrat.

També volen que hi assisteixi una representació de l’Oficina per a la prevenció i protecció d’abusos de l’Arxidiòcesi de Tarragona, de Pastoral de Fe i Cultura i de la comunitat islàmica a Catalunya. A més, proposen la compareixença del capellà catedràtic de Dret Canònic i president del Tribunal Eclesiàstic de l’Arquebisbat de Barcelona, Santiago Bueno.

Dins d’aquest bloc també es proposa que hi assisteixin representants de l’àmbit educatiu, com el mateix Departament d’Educació, o d’escoles com les Jesuïtes, Vedruna, la Salle, l’Escola Pia i els Maristes, entre altres. El pla de treball també inclou l’àmbit del lleure, amb compareixences de la UFEC, la Fundació Pere Tarrés i la Fundació Catalana de l’Esplai.

Per altra banda, en un segon bloc es vol agendar una desena de compareixences de víctimes d’abusos que hagin denunciat prèviament i públicament les situacions, així com familiars d’aquestes o associacions que treballin amb elles.

Et pot interessar  Puigdemont obre una pàgina web on demana el suport de la ciutadania a la seva candidatura del 12-M

Per poder determinar quin és l’estat de la qüestió i fer una recopilació d’informació sobre la situació, posant especial atenció en abusos que s’hagi comès en el sí d’institucions, es proposa citar experts com Vicky Bernadet; Esther Gímenez, Síndica de Greuges; Ángel Gabildondo, Defensor del Poble; una representació de l’Associació Catalana d’Infància Maltractada, i Cristina Sanjuán, tècnica de polítiques d’Infància a Save the Children; i representants d’UNICEF.

A més, amb part de les compareixences es vol adoptar una mirada jurídico-penal de la qüestió, amb representants de la Fiscalia de Menors, experts en victimologia i justícia restaurativa i amb la presència del jutge del Jutjat d’Instrucció 6 de Barcelona, Miguel Ángel Tabares; mentre que també es proposa que hi assisteixi una representació dels Mossos.

A banda, es citarà experts del món psico-sanitari, amb personal de l’Hospital Clínic, de la unitat Funcional d’Abusos a Menors de Sant Joan de Déu, així com diversos experts en la matèria. També volen que hi assisteixin periodistes que han destapat casos d’abusos, com Albert Llimó; o autors d’estudis sobre la matèria, com Montserrat Martín, Albert Juncà o Ester Checa, entre altres.

Finalment, es proposa citar una representació dels Departaments d’Educació i Salut, de la Secretaria General d’Esport i de l’Activitat Física i de la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència per explicar quins són els mecanismes de les administracions per donar resposta a aquestes situacions.

Els grups també volen aprofitar per estudiar comissions parlamentàries que s’hagin desenvolupat amb èxit a països europeus i on s’hagi “construït un model de reparació a les víctimes d’abús a l’església catòlica efectiu i de justícia democràtica”. Amb aquest objectiu volen que compareguin representants de França, Anglaterra i Portugal.

A banda de les compareixences a la comissió també proposen recollir diversos documents per poder desenvolupar la investigació. Principalment es tracta de protocols d’actuació de diverses escoles i institucions, però també inclouen estudis dels Mossos, Pontificis, de la Sindicatura de Greuges, científics i periodístics.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut