Edició 1778

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 08 de juny del 2023
Edició 1778

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 08 de juny del 2023

PSC, Cs i Vox presenten peticions de reconsideració sobre el vot telemàtic de Lluís Puig però la Mesa les rebutja

Els socialistes es plantegen tornar a recórrer al TC per "defensar el Parlament"

|

- Publicitat -

La Mesa del Parlament, després d’escoltar l’opinió de la Junta de Portaveus, ha rebutjat aquest dimecres les peticions de reconsideració de PSC, Cs i Vox sobre el vot telemàtic del diputat de Junts Lluís Puig. El ple del Parlament s’ha suspès després de la sessió de control per decidir sobre aquesta qüestió.

Publicitat

I és que en el pròxim punt de l’ordre del dia del ple, sobre la llei per crear la comarca del Lluçanès, ja es comptarà el vot telemàtic de Puig. La Mesa ha decidit aquest dimarts habilitar un sistema perquè Lluís Puig continuï votant a distància tot i la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que anul·la el seu vot delegat. El PSC es planteja tornar a recórrer al TC per “defensar el Parlament”.

El diputat de Junts votarà a través del mecanisme que ha habilitat la Mesa fins que acabi aquest període de sessions, a l’estiu. En aquest ple, enviarà un correu electrònic comunicant el seu vot en cadascun dels punts de l’ordre del dia i se’l trucarà per verificar que ell ha enviat el correu. Paral·lelament, la Mesa estudiarà si recupera l’aplicació que utilitzaven els diputats per votar telemàticament durant la pandèmia.

En declaracions als periodistes des dels passadissos del Parlament, la portaveu del PSC-Units, Alícia Romero, ha explicat que es plantegen totes les opcions per “defensar el Parlament”, entre elles, tornar a recórrer al TC. “No podem posar les institucions al servei d’una persona o una situació”, ha reblat. De fet, la decisió de l’alt tribunal d’anul·lar la delegació de vot a Lluís Puig respon a un recurs d’empara dels socialistes.

Romero ha defensat que no es pot habilitar el vot telemàtic amb un acord de la Mesa sinó que s’ha de fer reformant el reglament. A més, nega que el cas de Lluís Puig sigui excepcional. Així mateix, la portaveu dels socialistes ha subratllat que la cambra catalana no està preparada perquè Lluís Puig pugui votar avui telemàticament. “Els independentistes busquen astúcies per no complir les lleis que aprova aquest Parlament i torna a posar les institucions de Catalunya en una situació crítica”, ha lamentat.

Et pot interessar  Grau acusa Colau i Collboni d'invertir als barris en funció de si els voten i posa Sarrià d'exemple

La portaveu socialista ha defensat que el vot telemàtic s’ha de poder habilitar en casos concrets i ha assegurat que ho estudiaran en el marc de la reforma del reglament que ha impulsat ERC i la CUP.

Dins de l’hemicicle el portaveu de Cs, Nacho Martín Blanco, ha demanat la paraula per denunciar que la decisió “arbitrària” de la Mesa és una “nova recargolada excessiva” i que va en contra de la Constitució. “Si tots podem votar telemàticament, digui-ho i marxem tots a casa”, ha afegit dirigint-se a la vicepresidenta primera amb funcions de presidenta, Alba Vergés.

El portaveu de Vox, Joan Garriga, també ha demanat la paraula per preguntar amb quin article del reglament del Parlament s’ha basat la Mesa per habilitar el vot telemàtic. Segons ha recordat Garriga, la norma de la cambra catalana només permet delegació de vot per malaltia llarga duració o embaràs.

Per la seva banda, la vicepresidenta primera, Alba Vergés, els ha replicat que la Mesa ha habilitat el vot telemàtic en casos excepcions i que el diputat Lluís Puig “exiliat per la repressió” l’ha sol·licitat. “Ho comptabilitzarem de la mateixa manera com fins ara”, ha conclòs.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió