Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Ponsatí compareix aquest dijous davant la justícia escocesa per l’euroordre d’extradició

La seva defensa nomenarà polítics espanyols als quals vol citar

Agències 12/12/2019

L’exconsellera de la Generalitat Clara Ponsatí compareix aquest dijous al matí, en el marc del procés d’extradició per l’1-O, davant el Tribunal d’Edimburg (Escòcia), on la seva defensa preveu una vista d’aproximadament una hora, ha informat en un comunicat.

La seva defensa, exercida per l’advocat Aamer Anwar, ha informat que Ponsatí està acusada del “delicte arcaic de sedició, que no existeix” en la legislació escocesa.

La Fiscalia escocesa, que actua en representació d’Espanya, ha considerat que la conducta de Ponsatí “podria constituir el delicte de traïció” que contempla el dret d’Escòcia, ha informat la defensa de l’exconsellera.

També ha indicat que aquest dijous nomenaran polítics espanyols als quals citar davant el tribunal escocès “acusats de retorçar l’estat de dret per perseguir aquells que l’únic crim que van cometre va ser protestar pacíficament i demanar la independència”.

A més a més, la defensa citarà juristes i organismes de drets humans perquè exposin “la falta d’imparcialitat en el cor del judici dels presos polítics catalans”.

La justícia escocesa ja va deixar Ponsatí en llibertat el 14 de novembre, després que s’entregués a la Policia d’Edimburg, des d’on va ser transferida al Tribunal d’Edimburg, després que es reactivés l’ordre europea de detenció i entrega per un presumpte delicte de sedició per l’1-O.

L’Agència Nacional Contra la Delinqüència del Regne Unit va acceptar tramitar l’euroordre contra la dirigent independentista, després de rebre els aclariments que les autoritats britàniques van sol·licitar al jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena.