Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Vilalta assegura que ERC està oberta a “explorar i negociar” els PGE

|

- Publicitat -

La secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha assegurat que els republicans estan oberts a abordar els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) amb el Gobierno: “Entrarem a explorar-los, a negociar-los, perquè creiem que és la nostra responsabilitat cap a la ciutadania que ens va donar el seu suport”.

En una entrevista d’Europa Press, ha detallat que ERC està “a l’expectativa” de veure com serà la primera proposta de l’Executiu de Pedro Sánchez, i ha destacat que el seu partit vol entrar a debatre i negociar tot el que pugui implicar una millora per a Catalunya i els seus ciutadans.

Publicitat

Vilalta, que ha descartat avançar quines condicions i demandes defensarà ERC, ha avisat que el primer és complir els acords aconseguits pels anteriors PGE –que ERC va recolzar–, i ha subratllat: “No creiem en això de ‘quan pitjor, millor’, ni la nostra postura és la del ‘no a tot’, perquè creiem que això no és ser útil, i nosaltres volem ser útils”.

“Útils per avançar cap a la independència del nostre país, que és la millor manera de ser útils a la gent. Però mentre fem aquest camí i no aconseguim culminar-lo, és ser útils en el dia a dia”, ha afegit la dirigent d’ERC, després que Junts votés en contra dels passats PGE.

ERC, Junts i la CUP

Li agradaria que ERC i Junts adquirissin una postura unitària davant els PGE al Congrés i el Senat i treballaran en això, i ha insistit que defensen aquesta utilitat i la capacitat de poder influir: “Aquesta és la postura que creiem més intel·ligent i que hauríem de poder fer, i que hauríem de poder consensuar amb la resta de formacions catalanes”.

Et pot interessar  Aragonès: "El projecte de Salvador Illa és Espanya i el projecte de Carles Puigdemont és Puigdemont"

Així, es plantegen treballar per consensuar una postura també amb la CUP, perquè “seria molt potent poder anar alineats” davant els comptes estatals, que defensa que incloguin el màxim de recursos per a Catalunya.

Diàleg i PGE

Preguntada per si l’avanç del diàleg amb el Gobierno és determinant per negociar els PGE, ha afirmat que “ha d’haver-hi un context favorable a aquest diàleg i a aquesta negociació perquè, si no, tot es complica molt més”.

“Ha d’haver-hi un context en el qual la taula de negociació funcioni. Això segur que facilitarà una negociació en l’àmbit pressupostari, però òbviament una cosa no és moneda de canvi de l’altra ni està supeditada a l’altra”, sinó que han d’avançar en paral·lel, segons la republicana.

Pressupostos catalans

Preguntada pels Pressupostos catalans, ha assenyalat que la seva configuració es troba en una fase preliminar i que el Govern els abordarà amb la CUP, amb la voluntat que s’aprovin per entrar en vigor l’1 de gener: “Serà una de les prioritats del Govern”.

“Aquest nou Pressupost ha de portar el segell republicà, ha de portar impregnat aquest canvi, aquesta nova etapa de la Generalitat republicana, i superar també algunes herències que arrosseguem fins ara”, ha remarcat Vilalta.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut