Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

VÍDEO | Una víctima de la violència policial a les protestes postsentència exposa el seu cas al Parlament

Jordi Salvanyà denuncia l'agressió física i verbal que va rebre per part dels mossos de forma arbitrària i amb total impunitat

|

- Publicitat -

Jordi Salvanyà és una de les nombroses víctimes de la violència policial a Catalunya. Tot i que no s’ha fet justícia —l’agent de mosso que el va agredir ha quedat impune— ha tingut l’oportunitat de denunciar el seu cas davant el Parlament a la Comissió d’Estudi del Model Policial.

El jove ha detallat com es va produir l’agressió quan tornava a casa després d’una manifestació a la plaça Urquinaona en contra de la sentència que va condemnar els líders independentistes l’octubre de 2019. El Centre de Defensa dels Drets Humans Irídia i Octuvre van denunciar l’actuació policial, totalment arbitrària, amb un esclaridor vídeo.

Publicitat

«Hores després que hagués acabat la mobilització, quan anàvem cap al metro, van aparèixer tres furgonetes dels Mossos i van baixar uns quants agents que venien cap a nosaltres. Els meus amics es van escapar corrents. Però jo em vaig quedar allà i un policia em va tirar a terra, em va colpejar al cap i al braç amb la porra i em va cridar: No grites, maricona», exposa, visiblement afectat.

Salvanyà va rebre cinc punts de sutura pel trau al cap que li van provocar els cops, però el patiment psicològic va durar molt més. “El teu entorn social et rebutja perquè pensa que estaves fent alguna cosa malament”, assegura.

Després de l’explicació dels fets, s’ha projectat un vídeo que va enregistrar una veïna des d’un balcó. A les imatges es veu un grup de joves corrent i, en un racó, Salvanyà caient a terra i un agent colpejant-lo amb una porra.

Et pot interessar  Vist per sentència el judici contra els acusats de deixar vàters i llaços grocs a casa d'independentistes per "ridiculitzar-los"

Salvanyà va denunciar els fets a través d’advocats de l’entitat Irídia i va presentar el vídeo com a prova, però el jutge va arxivar el cas l’any passat perquè a les imatges no es reconeix quin agent havia estat el que havia donat els cops. Els agents de les tres furgonetes van ser citats a declarar, però ningú va revelar qui havia estat l’autor dels cops. “Els policies es van cobrir entre ells”, ha criticat l’afectat.

Acabar amb la impunitat

Per tal que no es repeteixi la seva situació, Salvanyà ha demanat als diputats que es creï una oficina d’atenció a víctimes d’abusos policials i que aquesta pugui fer investigacions eficaces i exhaustives. “No ens consta que la Divisió d’Assumptes Interns fes cap investigació pel meu cas ni que ningú rebés cap sanció”, ha conclòs.

El jove s’ha emocionat quan el diputat d’Esquerra Republicana José Rodríguez li ha demanat perdó en nom del Parlament per no haver pogut evitar agressions dels mossos d’esquadra com la seva: “És la primera vegada que algú em demana perdó”.

Identificacions per motius racials

SOS Racisme també ha participat en la Comissió, on ha denunciat que reben dues queixes al dia d’identificacions policials per motius racials. La majoria d’aquestes es produeixen a les entrades del metro a Ciutat Vella i l’Eixample, a Barcelona. Unes dades que provenen d’una aplicació per fer aquest tipus de denúncies que l’ONG va posar en marxa el febrer.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut