Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

[Vídeo] Puigdemont diu “prou” a la persecució d’Espanya

|

- Publicitat -

Carles Puigdemont ha assegurat que els intents d’Espanya per extradir-lo “dificulten clarament la resolució política del conflicte”. “Basta, prou”, s’ha queixat en italià aquest dilluns en una roda de premsa a l’Alguer després que el Tribunal d’Apel·lació de Sàsser hagi deixat en suspens el procediment d’extradició a l’espera de Luxemburg.

Puigdemont ha acusat l’estat espanyol de “fer servir el poder judicial per aconseguir objectius polítics” i ha lamentat la seva “obsessió per dificultar” amb les euroordres la feina que fa com a eurodiputat. Puigdemont s’ha mostrat content del resultat de la vista judicial a Sàsser, però ha dit que està “indignat” perquè, segons ell, l’Estat es comporta “al marge dels estàndards europeus”.

Publicitat

“La reputació del poder judicial espanyol queda molt deteriorada”, ha reblat. Per tot plegat, l’eurodiputat de Junts ha instat Espanya a retirar les euroordres i a fer “autocrítica”. “Si fa això que demana el Consell d’Europa, podrem començar a anar bé”.

 

Crida a la UE

“Ja va sent hora que la UE s’adoni de la dimensió del conflicte polític”, ha afegit Puigdemont. L’eurodiputat de Junts ha alertat que l’euroordre d’Espanya suposa un obstacle a la seva activitat parlamentària: “Tinc tot el dret del món a representar els ciutadans que em van votar com la resta”.

En aquest sentit, Puigdemont s’ha preguntat què passaria si, com a membres del Parlament Europeu, tant ell com els també eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí han de viatjar fora de la UE.

Et pot interessar  L'advocat del TJUE dona la raó a Puigdemont i Comín: afirma que l'Eurocambra havia d'acceptar els seus escons des del juny del 2019

Pendents de Luxemburg

Segons l’advocat Gonzalo Boye, la futura resolució dels tribunals de la UE farà “inviable” l’euroordre. Ara tant els tribunals belgues com els italians tenen procediments d’extradició en suspens a l’espera que Luxemburg resolgui les prejudicials del Tribunal Suprem i la demanda per l’aixecament de la immunitat. Boye no ha aclarit si, un cop arribi el moment, preferiran lluitar l’euroordre a Bèlgica o a Itàlia. “M’és igual, els dos són estats democràtics”, ha afirmat.

Boye també s’ha mostrat satisfet amb la decisió del Tribunal d’Apel·lació de Sàsser. “La resolució d’avui és el que s’espera d’una resolució judicial europea: curta, taxativa i tremendament tècnica, sense intencionalitat política”.

Segons han explicat a la roda de premsa, Puigdemont no ha intervingut a la vista judicial d’aquest dimecres al Tribunal d’Apel·lació de Sàsser i els magistrats no han entrat a valorar el fons del cas.

Retorn a Catalunya

Un cop més, Puigdemont no ha concretat com podria tornar a Catalunya, però ha deixat clar que ho vol fer com a “ciutadà lliure”. “El retorn es produirà en el marc del dret europeu”, ha dit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut