Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

VÍDEO | Fachín parla clar i català sobre la trampa del “bilingüisme”

El creador d’Octuvre adverteix que, com Franco, volen “esborrar el català del mapa”

Carme Garau 21/09/2022

L’exdiputat Albano-Dante Fachín ha compartit una reflexió sobre el suposat “bilingüisme” defensat en manifestacions com la que va organitzar la plataforma Escuela de Todos el passat diumenge a Barcelona. Abans d’entrar en matèria, el fundador d’Octuvre recorda que la seva llengua materna és el castellà. “Per això em molesta moltíssim que la vulguin fer servir per fer desaparèixer el català“, puntualitza.

Pel que fa a la manifestació contra la immersió lingüística, Fachín afirma que tot i que va reunir “quatre gats” d’extrema dreta, no es pot ridiculitzar, ja que l’espanyolisme és qui està aconseguint els seus objectius amb sentències judicials que fan retrocedir el català a l’escola.

La immersió encara existeix?

L’exdiputat cita una piulada de l’escriptor Pere Antoni Pons: “Si la manifestació espanyolista d’avui ha punxat és perquè molts castellanoparlants saben que la immersió en realitat no existeix i que els seus fills en realitat són educats bàsicament en espanyol a Catalunya”. En aquesta línia, es fa seu el tuit del professor Gerard Furest que denuncia que realment hi ha un 40% de classes en castellà a secundària.

I és que els desequilibris a favor del castellà s’evidencien en el sistema judicial, en el cinema o amb la facilitat per canviar d’una llengua a l’altra. Unes situacions que no desperten l’enuig dels suposats defensors del bilingüisme. “Els últims 15 anys el català ha perdut mig milió de parlants. El castellà? Zero”, exposa Fachín.

“Malgrat tot això, aquesta gent té la barra de dir que el castellà està perseguit. Diguem-ho clar, el bilingüisme d’aquesta gent té el mateix objectiu que tenia Franco: esborrar el català del mapa”, alerta.