Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Vergés respon les crítiques d’Oriol Mitjà: “La ciutadania no es mereix això i crec que no hem d’entrar en polèmiques”

|

- Publicitat -

La consellera de Salut, Alba Vergés, no ha descartat el toc de queda i ha apuntat que si l’apliquessin ho farien sense estat d’alarma. En declaracions a TV3, ha dit que si creuen necessària la mesura podrien seguir la via del País Valencià, que prepara un decret per aplicar-ho pel seu compte. Ha afegit que Catalunya es va dotar d’un decret llei que permet “poder prendre les mesures necessàries”, també pel que fa a la limitació de la mobilitat, i que el que sí fa falta és una autorització judicial. Ha apuntat però que ara s’analitzarà l’impacte de les mesures de fa una setmana i ha fet una crida a contenir la mobilitat aquest cap de setmana per evitar més restriccions. També ha apuntat que les eleccions del 14-F s’haurien de poder celebrar.

“Farem una limitació de la mobilitat, un toc de queda, el que sigui, sense descartar quan creiem necessari”, ha afirmat. Ha defensat que les decisions han de venir de les autoritats de salut púbica “i no d’una reunió interterritorial on es digui que hauria de ser per a tothom igual, i sense que s’aclareixi la forma jurídica”. I és que Vergés ha afirmat que aquest aspecte no es va aclarir en la reunió del Consell Interterritorial de Salut d’aquest dijous i, en cas que hi fos, s’analitzaria.

Publicitat

La consellera ha apuntat també que aquest toc de queda pot coexistir o no amb el tancament de bars i restaurants: “No lligaria una cosa amb l’altra i veurem el que pot esdevenir”.

En tot cas, ha dit que Catalunya es va “avançar” amb mesures estrictes com el tancament de bars i restaurants i altres negocis i ha apuntat que ara caldrà analitzar el seu impacte. En aquest sentit, també ha dit que caldrà veure quin és el compliment de les mesures durant aquest cap de setmana i si aquest és “molt estricte” es veurà si algunes mesures es poden “relaxar” o, en canvi, caldrà prendre de noves. “Tenim mesures aplicades, si n’hem d’aplicar d’altres ens ha de venir des del punt de vista més tècnic, que les autoritats de salut pública ens diguin la conveniència”, ha manifestat.

Vergés ha fet una crida a la ciutadania i ha recordat que les mesures no són només de tancament d’alguns sectors sinó que s’ha demanat limitar al màxim la mobilitat. Per això, ha esperat veure unes imatges diferents a les del cap de setmana passat i ha assegurat que hi haurà més controls. “Ens hi juguem molt i esperem que aquest cap de setmana la gent hagi pogut veure que cal la contribució de tothom”, ha declarat.

El que sí ha descartat és un confinament perimetral, ja que ha assegurat que ara mateix la transmissió comunitària és “generalitzada” a Catalunya.

D’altra banda, ha respost a l’investigador Oriol Mitjà que “no hi ha hagut picabaralla política en la gestió de la pandèmia” i que el Govern “tenia clar que era prioritat gestionar la pandèmia”. “La ciutadania no es mereix això i crec que no hem d’entrar en polèmiques en aquests termes”, ha dit sobres les crítiques per la gestió a les residències feta per Mitjà.

Les eleccions s’han de poder fer

Per últim, Vergés ha afirmat que el dret a vot és fonamental i que s’ha de poder establir totes les mesures necessàries que permetin fer les eleccions del 14 de febrer. “L’últim és sempre afectar drets fonamentals”. ha dit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut