Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

Van den Eynde diu que Junqueras demanarà l’habeas corpus perquè considera que està en situació de “detenció il·legal”

Ha admès que hi ha poques possibilitats que Junqueras pugui ser al Parlament Europeu

Agències 10/01/2020
Pla mitjà de l'advocat Andreu Van den Eynde just abans de la vista al TJUE sobre el cas de la immunitat d'Oriol Junqueras, a Luxemburg el 14 d'octubre del 2019. (Horitzontal)
L’advocat d’Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, ha explicat aquest divendres que o bé el líder d’ERC o la seva família demanarà l’habeas corpus, un procediment que comportarà que el jutge del territori on està pres, en aquest cas Manresa, hagi de decidir sobre la seva llibertat. Aquest mecanisme s’aplica quan l’implicat creu que està en situació de “detenció il·legal”, ha apuntat Van den Eynde. El lletrat ha indicat que no han prioritzat mai aquesta estratègia, però després de la decisió del Tribunal Suprem, “és una necessitat bàsicament de pressió de l’entorn de l’Oriol”. En tot cas, ha admès que hi ha molt poques possibilitats que Junqueras pugui sortir de la presó per anar al ple del Parlament Europeu.

Van den Eynde també ha subratllat que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ja no pot fer res “més enllà d’al·lucinar”, i ara només queda la via del Tribunal Constitucional i del Tribunal Europeu de Drets Humans.

També ha opinat que la mobilització que hi haurà farà que s’obri la carpeta de l’indult, encara que els presos no ho vulguin.