Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Torra titlla Ciutadans d'”irresponsables” després que impugnessin els pressupostos “en un moment d’emergència”

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha retret a Cs que vulgui dur el projecte de pressupostos de la Generalitat al Consell de Garanties Estatutàries. Després que ahir dijous la portaveu de Cs al Parlament, Lorena Roldán, ja apuntés que els comptes per al 2020 “no serviran absolutament per a res” perquè els efectes del coronavirus sobre l’economia faran variar la previsió d’ingressos, el grup taronja ha revelat aquest divendres que finalment demanarà un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre els pressupostos, la qual cosa podria retardar-ne l’aprovació un mes. Torra ha lamentat la decisió “en un moment d’emergència com aquest” i els ha criticat “falta de sentit de país”. “Quina irresponsabilitat”, ha dit a Twitter.

“Si de debò els preocupen les persones, posin el país per damunt dels interessos de partit i deixin que s’aprovin”, ha afegit el president. Un clam que també ha compartit el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que ha advertit que “Cs posa en risc la protecció de les persones en un moment d’emergència sanitària, limitant els recursos disponibles per les properes setmanes”. “Si Cs creu que els pressupostos del 2020 no serveixen per fer front al coronavirus, encara menys els de 2017”, ha subratllat.

Publicitat

Cs no havia volgut avançar fins avui si impugnaria els pressupostos i els duria davant del Consell de Garanties Estatutàries. De fet, Roldán va dir ahir mateix que era “una qüestió en segon pla” ja que la prioritat és la lluita contra el covid-19. Per justificar la petició d’un dictamen sobre els pressupostos, el partit taronja esgrimeix que “quedaran en paper mullat, ja que les previsions inicials no es compliran” pels efectes del brot víric. “L’escenari econòmic i social ha canviat per complet i els pressupostos que s’implementin per part de la Generalitat haurien de tenir entre les seves prioritats augmentar el material hospitalari, la posada en marxa d’un protocol d’actuació per a les farmàcies i mesures de suport per als petits comerciants”, ha argumentat la formació.

Et pot interessar  Cs continua desinflant-se: Anna Grau tanca la seva etapa com a diputada i no es presentarà el 12-M

Ara bé, un informe del Consell de Garanties Estatutàries, que no és vinculant, fa referència a l’adequació de les lleis –com la dels pressupostos– a la Constitució, a l’Estatut i al principi d’autonomia local. Per tant, cal que Cs fonamenti la petició indicant què li genera dubtes d’inconstitucionalitat o de contrarietat amb l’Estatut. De moment, però, la formació s’ha limitat a dir que els comptes “estan al servei del procés”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut