Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Torra dimitirà si no pot complir el “compromís” de la República

El president ha respost als cupaires que "no som aquí a gestionar una autonomia"

|

- Publicitat -

“L’Estat espanyol es deslegitima sol, començant pel xat dels jutges”

Torra ha encetat el seu torn de rèplica dirigint-se a la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, que ha centrat la seva intervenció en el “monotema”. La líder de Ciudadanos, que ha repetit la teoria de la “fractura” social i política, ha vist com el president de la Generalitat li ha donat la raó: “Sí, hi ha una crisi social i política, el cap de setmana i el dilluns és una mostra. Els conflictes es resolen votant, i nosaltres insistim a estar al costat de la democràcia, del dret a l’autodeterminació dels catalans i en la llibertat d’expressió”.

Publicitat

L’extrema gravetat amb la qual Arrimadas ha reflectit la situació econòmica del país ha caigut pel seu propi pes, ja que, ha explicat Torra, les dades que ha donat el partit nacionalista espanyol responen a un informe del Banc Santander, qui, ha dit el cap de l’executiu, “no és sospitós de ser processista”: “Quan el moviment independentista s’ha consolidat, l’economia catalana ha crescut. Fa dinou trimestres que tenim un creixement interanual”.

“És cert que no tenim el suport dels clubs d’Estat”, ha asseverat Torra, “però li asseguro que el cas català arriba als carrers d’Europa”: “L’Estat espanyol es deslegitima sol, començant pel xat dels jutges. Quatre països europeus han posat contra les cordes la justícia espanyola”. En aquest sentit, ha qüestionat: “Vostès creuen que els nostres presos polítics estan en condicions de tenir un judici just?”

“No som aquí per parlar de millores de finançament”

“Per tenir una solució política estem disposats a bescanviar la situació actual per un referèndum reconegut internacionalment, cosa que no està tan lluny d’unes paraules seves fa sis anys quan deia que en les democràcies avançades s’han de poder fer”.

Torra ha volgut deixar a Miquel Iceta que el moment que viu el país no respon a les dinàmiques del PSOE, “no som en parlar de millores de finançament i nous estatuts, no és una via que de cap de les maneres acceptem”.

“Ens retreu que tinguem pressa i això d’un partit d’esquerra em costa d’acceptar”

Directe al gra, “ens retreu que tenim pressa, i això venint d’algú d’esquerra em costa d’acceptar. No ho puc acabar d’entendre. No tenen pressa per acabar amb els presos polítics? Per exercir el dret a l’autodeterminació?”. Així ha respost Quim Torra a Jessica Albiach, qui ha demanat als comuns que “assumeixin més riscos” perquè “hi ha un conflicte en aquest país i els conflictes es resolen votant”.

Em diu que condicionem els pressupostos de Pedro Sánchez… No podem condicionar perquè reconegui el dret a l’autodeterminació del poble de Catalunya? No pot ser el punt on posem tots plegats les condicions a Pedro Sánchez?

“Si no puc complir el compromís de fer la República, plegaré”

Torra ha defugit la confrontació amb Carles Riera, “quan t’impugnen de cap a peus és difícil”, i ha concentrat la seva resposta en refermar el seu camí cap a la República: “No he vingut aquí a gestionar una autonomia, el meu compromís és la República catalana. Quan vegi que no puc avançar en això, plegaré”.

El camí per a la llibertat, apunta el president, ha de fer-se des de la unitat: “O ho fem tots junts o no ens en sortirem”.

“Això no és el Valle de los Caídos”

La intervenció d’Alejandro Fernández (PP) assegurant que Quim Torra no té el físic d’un “saltador de perxa noruec” ha topat amb una resposta contundent del president, que ha titllat de “troglodita” el discurs del popular: “Això és el parlament de Catalunya, no és el Valle de los Caídos. Li prego el màxim respecte a la cambra i la institució que represento, no hi trobo cap diferència entre el que deia vostè i el que deia Gonzalo Queipo de Llano -una de les figures més destacades del cop d’Estat franquista del 1936 contra la República-“.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut