Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024

Sumar prefereix un referèndum al Sàhara que un d’autodeterminació a Catalunya

Sumar es postula com una candidatura progressista que vol vetllar pels drets humans i pel dret a l'autodeterminació, excepte el de Catalunya

|

- Publicitat -

La coalició Sumar, que lidera Yolanda Díaz, deixa ben clar que el dret a l’autodeterminació dels ciutadans de Catalunya no està entre les seves prioritats, però sí el del Sàhara Occidental. Després d’anunciar que incorporarien la celebració d’un referèndum d’independència a Catalunya en el seu programa, però acabar canviant-lo per una consulta que ratifiqui els acords anunciats en la Taula de Diàleg, ha transcendit ara que els de Díaz sí que aposten per celebrar un referèndum, però al Sàhara.

El portaveu de la campanya de Sumar, Ernest Urtasun, va anunciar el passat dilluns, 26 de juny, que la formació inclouria la celebració d’un referèndum al Sàhara. El mateix dilluns, el número 2 de Sumar, Agustín Santos, va expressar que el Marroc és un “règim de cosobirania” i no pas una dictadura, que és el terme que Yolanda Díaz utilitza per referir-se a la monarquia marroquina.

Publicitat

Urtasun va apagar els rumors de discrepància interna assegurant que a la formació només hi ha una “única postura” respecte al Marroc i al Sàhara, i que aquesta es materialitzarà amb dues propostes. D’una banda, la inclusió del referèndum, basat en “la defensa de la lliure determinació del poble sahrauí, en la línia del mandat de Nacions Unides” i, de l’altra, la “defensa d’una política exterior espanyola amb els drets humans al centre”.

Així, Sumar es postula com una candidatura progressista que vol vetllar pels drets humans i pel dret a l’autodeterminació, excepte el de Catalunya. La formació ja va deixar clar que no inclouria la celebració d’un referèndum d’independència, sinó més aviat una consulta per ratificar els acords de la Taula de Diàleg. Anant encara més lluny, els de Yolanda Díaz aposten per desenterrar l’Estatut retallat pel Tribunal Constitucional, tot celebrant l’etapa de diàleg que es viu ara.

Et pot interessar  La Moncloa torna a tancar la porta al referèndum i emmarca el discurs d'Aragonès al Senat en la campanya del 12-M
Publicitat

Opinió

Minut a Minut