Edició 2114

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 09 de maig del 2024
Edició 2114

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 09 de maig del 2024

Rufián adverteix al PSOE que ERC negocia “una investidura, no una legislatura”: “Anirem partit a partit”

El portaveu d'ERC al Congrés recorda a Sumar que els republicans "no necessiten interlocutors" per parlar amb el PSOE

|

- Publicitat -

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha advertit aquest dimecres al PSOE que ERC està negociant “una investidura, no una legislatura”, perquè els republicans van “partit a partit” i els seus vots “se suen”. Per tant, segons Rufián, no es pot donar per fet que l’acord pot incloure els pressupostos generals de l’Estat. “La investidura és un partit i els pressupostos són un altre partit”, ha dit, i “nosaltres serem exigents, raonables i responsables” perquè “seria un acte d’endevinació presumir que per investir un president socialista poden donar suport als pressupostos”. En definitiva, segons Rufián, “ERC no canvia cromos, i creiem que és millor anar setmana a setmana”.

Rufián ha recordat que ERC es va abstenir fa quatre anys i que ara “estem negociant per la investidura, no per la legislatura”. “Qui cregui que està negociant la legislatura desconeix el que és ERC”, ha advertit, perquè “nosaltres intentem sempre millorar l’agenda legislativa del govern, però això no significa que es pugui pactar avui una legislatura”. El diputat ha fet aquestes manifestacions en roda de premsa després de reunir-se durant aproximadament una hora amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, en el marc de la ronda de contactes del president espanyol per a la investidura.

Publicitat

El portaveu d’ERC ha recordat els tres eixos de les peticions d’ERC per a l’acord: amnistia, referèndum i mesures respecte al dèficit fiscal i Rodalies.

Els republicans, segons Rufián, no relegaran un dels tres eixos en favor d’un altre. Admet que les peticions d’ERC són “exigents” però, a la vegada, “raonables”, tot afegint que “són més de país que de partit”, perquè “transcendeixen les nostres sigles” i “pràcticament tothom a Catalunya hi pot estar a favor”.

Et pot interessar  La fiscalia no veu indicis de delicte en la denúncia contra Begoña Gómez

La reunió de Rufián i Sánchez ha anat precedida d’una trucada entre el líder del PSOE i el d’ERC, Oriol Junqueras. Una conversa que Rufián considera “normal, bona i sana” i que consideraria positiva també si es produís entre Sánchez i l’expresident Carles Puigdemont.

L’endemà de la presentació de l’informe per l’amnistia per part de Sumar, Rufián ha aprofitat per recordar a la formació de Yolanda Díaz que ERC “no necessita intermediaris per parlar amb el PSOE”. En aquest sentit, ha insistit que malgrat que “és bo” que Sumar “parli de la resolució del conflicte”, la proposta d’amnistia de Yolanda Díaz “sona” a ERC, perquè “és la mateixa que vam plantejar el 2021”.

Rufián també ha advertit que en una negociació com aquesta “s’ha de parlar poc i negociar més” i ha lamentat “la incontinència verbal d’altres formacions”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut