Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Rovira, crítica amb Borràs i el Consell per la República: “Cal preservar el projecte del col·lectiu”

|

- Publicitat -

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, creu que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, no pot “sacrificar” el moviment independentista: “Cal preservar el projecte col·lectiu i no exigir suport a cegues en nom de la repressió”, ha subratllat en una entrevista a l’ACN, sobre el cas que afecta Borràs, a qui el TSJC ha deixat a un pas del judici per “abusar” del seu càrrec a la ILC. Des de Ginebra (Suïssa), on està exiliada des de fa més de quatre anys, Rovira ha parlat de la relació entre ERC i Junts al Govern: “Si tots assumíssim l’extraordinarietat de la situació no hi hauria deslleialtat”, ha avisat. La dirigent republicana també ha criticat la consulta “paral·lela” que organitza el Consell per la República sobre els Jocs d’Hivern.

Preguntada pel cas Borràs, Rovira opina que, quan un independentista té a sobre l’acusació per un “indici de mala gestió o corrupció”, cal “aclarir” el cas i “no sacrificar tot el moviment independentista exigint-li suport a cegues”. “És molt millor que s’aclareixin els fets tranquil·lament, netament, i si no ha passat res ja tornarà”. En aquesta línia, la secretària general ha asseverat que, si la implicada fos ella o algú altre d’ERC, demanarien a aquesta persona que “aclarís els fets” i, després, ja retornaria si s’ha demostrat que no és culpable.

Publicitat

“Però demanar un esforç col·lectiu al moviment independentista de catalogar de repressió política una qüestió que no sabem què ha passat, dubtosa administrativament, em sembla que és un sacrifici major”, ha argumentat. L’exdiputada recorda que ella ha hagut d’exigir a companys i companyes d’Esquerra que facin “un pas al costat” per separar el moviment independentista per aclarir algunes situacions.

A l’entrevista a l’ACN, Rovira interpel·la directament Borràs per apuntar que la presidenta del Parlament “ha d’assumir la responsabilitat política de les seves accions, de la seva gestió i les seves peticions”. “El moviment independentista no ha de carregar determinades coses sobre un projecte que és clarament col·lectiu, que s’ha de preservar”, ha conclòs.

Et pot interessar  El Suprem desestima el recurs del Parlament contra la decisió de la JEC de retirar l’escó a Borràs

“Deslleialtat” de Junts

La dirigent republicana també ha valorat el primer any del Govern de Pere Aragonès. Rovira constata que l’executiu té molts objectius sectorials a la taula, i molts reptes conjunturals, provocats per la pandèmia i els “efectes devastadors” de la guerra d’Ucraïna. En aquesta línia, l’exparlamentària considera que aquesta agenda “extraordinària” és la que ha d’afrontar la Generalitat “en primer terme”.

“Es tracta d’una agenda molt conjuntural, i el Govern hauria d’estar més compactat que mai. I a vegades em costa de veure que això és així. Si tots assumíssim l’extraordinarietat de la situació, crec que no hi hauria deslleialtat possible”, ha avisat. Rovira, però, no ha entrat en més detalls i no concreta en quins casos ha vist “deslleialtat” de Junts a Palau. Sí que reclama que es faci “efectiu” el lema d’estar “al costat de la gent en situacions dificilíssimes”, i que s’aparquin “tacticismes, partidismes i frivolitats”.

La secretària general republicana insisteix que ella treballa perquè les relacions entre ERC i Junts “siguin millors” i “sense malentesos”, així com per recuperar els pactes de legislatura amb la CUP.

Crítiques al Consell per la República

La número dos d’ERC també critica que el Consell per la República tingui una “agenda alternativa” i que “contraprogrami” activitats de la Generalitat. Rovira posa com a exemple la consulta “paral·lela” dels Jocs d’Hivern que vol promoure l’entitat que presideix Carles Puigdemont, oberta a tota la ciutadania catalana, abans que el Govern celebri la seva: “És una molt bona idea tenir un òrgan representatiu transversal i internacional. Però no entenem què pretén quan fa activitats pràcticament idèntiques o paral·leles a les del Govern”.

En aquesta línia, la dirigent d’ERC opina que el Consell no pot tenir una “mirada i agenda interna” a Catalunya. Així mateix, Rovira constata que no hi ha cap acord conjunt sobre com s’ha de reformular el Consell, un dels punts que consten al pacte de legislatura signat entre ERC i Junts d’ara fa un any.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut