Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

L’estat d’alerta no pot ser excusa per centralitzar les competències dels governs dels Països Catalans

|

- Publicitat -

L’estat d’alerta com a excusa per centralitzar el poder

Després de la declaració de l’estat d’alarma que ha fet Pedro Sánchez, molta gent es pregunta què és exactament estar en aquesta situació. Fins i tot el president a l’exili, Carles Puigdemont, ha qüestionat el discurs de Sánchez, retraient-li que no ha concretat què significa posar el país en aquest estat, ni n’ha especificat les mesures. Tot i que aquest dissabte s’especificaran quines són les mesures concretes a prendre, des de La República fem un repàs del que significa aquest concepte i d’en quines situacions ens podem trobar els ciutadans en les següents setmanes.

Publicitat

Incapaços de tancar la regió de Madrid, Sánchez ens decreta l’estat d’alerta, no sigui que el govern de la Generalitat faci el que va fer el17-A

Per començar, l’estat d’alarma és una situació d’excepcionalitat que permet a les autoritats prendre una sèrie de mesures en situacions de greus alteracions de la normalitat, com és el cas de la pandèmia del coronavirus. Veurem com ho aprofita Sánchez i la resta de líders espanyols, però segur que algun disgust com a poble tindrem

Mesures a prendre que ens poden retallar el poder de la Generalitat :

Hi ha diverses possibilitats de cara al que acabarà decretant el Gobierno aquest dissabte i caldrà està molt atents.

Limitar la circulació o permanència de persones o vehicles en hores i llocs determinats, o condicionar-les al compliment de certs requisits.
Requisar temporalment alguns béns o imposar prestacions personals obligatòries.
Ocupar indústries, tallers, fàbriques o explotacions de qualsevol naturalesa, informant els Ministeris interessats.
Racionar l’ús de serveis o el consum d’articles de primera necessitat.
Reglamentar, mitjançant ordres concretes, l’assegurança del proveïment dels mercats i el funcionament dels serveis dels centres de producció afectats.

Et pot interessar  El PSOE i la Moncloa obvien l'advertència de Puigdemont i reclamen un govern d'Illa encara que sigui en minoria

Caldrà comprovar si ho fa contra els governs regionals o no

Controls i sancions per incompliment:

No se sap encara quines normes manarà el Gobierno, però el més probable és que hi hagi unes mesures estrictes de confinament de cara a no escampar més el virus, i per tant, hi haurà sancions per aquells que no les compleixin.

Només queda esperar menys de 24 hores per saber en quin grau es poden aplicar aquestes mesures. El que queda clar, és que per frenar el coronavirus, el més sensat és no moure’s de casa durant el temps que duri l’estat d’alarma, i aconseguir que el virus deixi de contagiar-se ràpidament com en els últims dies.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut