Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024

VÍDEO | Díaz proposa una reforma perquè es pugui intervenir en català al Congrés, tot i que el reglament actual no ho prohibeix

La líder de Sumar ha argumentat que "té encaix constitucional" i "seria molt positiu"

|

- Publicitat -

La vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha proposat reformar el reglament del Congrés perquè s’hi pugui intervenir en català, gallec i basc. Tot i que a la pràctica és cert que existeix un veto a les llengües diferents del castellà, el reglament actual no prohibeix expressament parlar en català o altres llengües cooficials ni especifica que el castellà sigui obligatori.

Així ho va comprovar Verificat en el marc dels primers debats electorals pel 23-J, després que la candidata del PSC, Meritxell Batet, justifiqués haver tallat l’aleshores diputat de la CUP, Albert Botran, per intervenir en català a la cambra baixa espanyola.

Publicitat

Tanmateix, Díaz ha defensat que una reforma seria “un element important de cara a la conformació de la Mesa” de la cambra baixa. “Per què no hem de poder expressar-nos en les llengües cooficials? Crec que és un model que té encaix constitucional i que seria molt positiu“, ha dit en una entrevista a TVE. Així mateix, Díaz ha assegurat que suposaria un “avenç” i un reconeixement que l’Estat és “un país divers, plural i un país de països”.

La líder de Sumar ha detallat que la formació ja ha iniciat negociacions amb el PSOE per revalidar la coalició i que també manté converses amb els grups catalans i d’altres de la majoria progressista.

Et pot interessar  La Moncloa torna a tancar la porta al referèndum i emmarca el discurs d'Aragonès al Senat en la campanya del 12-M

Díaz els ha demanat que “estiguin a l’altura” i ha remarcat que cal “discreció”. En relació amb la negociació de la coalició amb els socialistes, la líder de Sumar ha assegurat que s’està centrant en els “continguts”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut