Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

Una nova exposició a Barcelona alerta de la desaparició “cada cop més ràpida” de llengües al món

Sota el títol ‘Les llengües no moren, les maten’, la mostra recull reflexions de diferents personalitats

Agències 28/03/2022
La presidenta de Linguapax, Mònica Pereña, en la presentació de la mostra 'Les llengües no moren, les maten', aquest matí al Palau Robert. Data de publicació: dilluns 28 de març del 2022, 15:21 Localització: Barcelona Autor: Carles Martín

Linguapax i el Palau Robert han presentat l’exposició ‘Les llengües no moren, les maten’, que alerta de la situació de desaparició en què es troben moltes llengües del món. Per evitar-ho, la presidenta de Linguapax, Mònica Pereña, diu que cal reconèixer l’existència d’aquestes llengües i establir mesures en l’àmbit de l’educació i les tecnologies.

La mostra exposa cites de diverses personalitats que reflexionen sobre la desaparició lingüística, el plurilingüisme i el valor de la llengua pròpia. Pereña assegura que el català encara no està catalogat com a llengua amenaçada, tot i la “disminució de l’ús” i diu que es troba en una situació “d’alerta”.

Pereña ha assenyalat que, segons la UNESCO, la meitat de les 7.000 llengües censades al món hauran desaparegut a finals de segle. La presidenta considera que la importància de les llengües és doble. D’una banda, formen part de la diversitat i el coneixement global. De l’altra, assegura que “les persones les viuen com a part de la seva identitat”. Per això, afirma que “cada vegada que perdem una llengua perdem una part de coneixement, una manera de veure el món”.

A més, Pereña ha exposat que, a causa de la relació entre la identitat de les persones i les llengües, la garantia que existeixin totes les llengües “forma part també de la garantia dels drets individuals” i ho situa al mateix nivell que els drets a la salut, l’educació o “a la mateixa vida”.

Per evitar la desaparició, Pereña aposta perquè siguin reconegudes i se’ls hi atribueixi el mateix valor que qualsevol altra. Afirma, també, que cal garantir el dret a formar part dels sistemes educatius dels seus països i posa èmfasi en el paper de les tecnologies, que considera “afavoreixen la continuïtat de totes les llengües” si són capaces “de tenir els elements que necessiten”.

Finalment, assegura que cap entitat qualifica el català com a llengua amenaçada, però reconeix que s’ha disminuït el seu ús. Aquest fet, explica, ha estat afavorit tant per qüestions demogràfiques com pels “continguts que es poden fer servir a través de les tecnologies”.

La mostra és lliure i pot visitar-se fins al 8 de maig.