Dilluns, 3 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

Rull insta a “buscar una altra cosa” si es prova d’anestesiar l’independentisme amb la taula de diàleg

El pres polític recentment alliberat ha lamentat que l’Estat tingui una voluntat anestesiant a la Bilateral i adverteix que caldrà buscar alguna altra estratègia si la taula de diàleg no resulta. Rull ha lamentat que el Gobierno plantegi un punt de partida anterior a l’Estatut del 2006 per iniciar les negociacions

Agències 17/08/2021

Josep Rull, el conseller de Territori i Sostenibilitat en el govern de Puigdemont, ha advertit que “caldrà buscar una altra cosa” si la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat busca “anestesiar” l’independentisme. En una entrevista amb el diari basc ‘Deia’, ha assegurat que si el govern espanyol vol aplacar el sobiranisme “es notarà de seguida”, per la qual cosa ha rebutjat “esperar dos anys especulant sobre el referèndum pactat”. Tot i això, ha expressat “confiança” cap als interlocutoris de la part catalana i ha garantit que “sempre que hi hagi una taula per dialogar, allà hi seran els independentistes”.

Rull creu que els acords que van sorgir de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat de principis de mes són part d’aquesta voluntat anestesiant i ha criticat que es plantegi l’ampliació de l’aeroport del Prat com un “rescat” de la “decadència propiciada pel procés”. “És inacceptable i ofensiu. Des de la Moncloa fins als tribunals, incloent-hi la Zarzuela, l’Estat va fer de tot perquè empreses catalanes canviessin el seu domicili fiscal”, ha recordat.

És per això que ha fet una crida a la “unitat lleial i honesta” del sobiranisme perquè “sense unitat no hi ha recorregut”. “Vull pensar que ERC, JxCat, la CUP i la societat civil podran crear quelcom com aquell 1 d’octubre”, ha dit en referència al referèndum del 2017, tot i que ha admès que “no serà fàcil” i que “s’ha de cohesionar estratègia, relat i acció”. “Aquell dia ho vam tenir molt a prop. Catalunya es va sentir nació com mai i el 3 d’octubre es va perdre la gran oportunitat per fer la declaració d’independència i mantenir-la en termes de negociació amb la negociació internacional”, ha subratllat.

Sobre la possibilitat d’una consulta pactada, apunta que “hi ha marge” per fer-lo, però que l’Estat sempre “ha tancat la porta”, així que “és molt complicat arribar a una taula de negociació amb tots aquests antecedents”. També ha criticat que el PSOE plantegi “uns límits anteriors a l’Estatut del 2006”.