Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Pedro Sánchez segueix blanquejant Juan Carlos I: “Cal preservar la presumpció d’innocència”

|

- Publicitat -

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha negat aquest dimecres que Patrimoni Nacional estigui buscant casa per a Juan Carlos I a l’Estat, i ha insistit que malgrat que el comportament del rei fugat el “pertorba” i creu que “fa mal a la Casa Reial”, cal preservar la “presumpció d’innocència”, perquè per ara no té oberta cap causa a l’Estat. Segons el president espanyol, cal discernir entre la figura del rei emèrit i la institució de la Casa Reial. “En tot cas haurem de reprovar la conducta d’una determinada persona, no de la institució”, ha dit abans de destacar els “esforços” de “transparència” que ha fet Felipe VI. Ha insistit que el PSOE és un dels signants de la Constitució i, per tant, està compromès amb tots els seus articles.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta de la diputada de la CUP Mireia Vehí, que li ha recordat que per poder preguntar sobre el rei emèrit ha hagut de registrar la pregunta amb subterfugis, perquè si no la cambra no la tramita. Vehí ha destacat que de la mateixa manera que la Constitució considera irresponsable el rei, en fa responsable els càrrecs subalterns, però ningú ha assumit la responsabilitat dels actes de Joan Carles de Borbó. La qüestió, ha dit, “és si el seu govern procurarà una residència a l’emèrit”. Ha destacat que la fiscalia suïssa ha tancat la causa contra el rei emèrit perquè Aràbia Saudí va denegar la documentació, i ha recordat que la causa oberta al Regne Unit prosperarà, o no, depenent de si és membre de la Casa Reial.

Publicitat

Sánchez també ha respost una pregunta del líder del PP, Pablo Casado, que ha felicitat Nadal al president perquè “nosaltres felicitem el Nadal, i no el solstici d’hivern” Casado ha centrat la pregunta en l’expansió del covid. “Lamentablement, vostè porta ensopegant sis vegades amb el mateix virus” i “no aporta res a la solució” perquè “utilitza les comunitats autònomes d’escuts humans”. L’ha qualificat d’irresponsable i de restar impassible davant “les cues de la fam”, el “dèficit disparat” i “el deute disparat”. “Què més ha de passar perquè faci alguna cosa? Deixi de jugar a la loteria amb el futur dels espanyols”, ha dit.

Sánchez l’ha acusat d’usar “insídies” i “insults”, i li ha recordat que les pares i les mares podran celebrar Nadal amb els seus fills, i “malgrat els vaticinis” de Casado, “avui tenim el 90% de la població vacunada”. “El problema amb vostè és que basa totes les intervencions en la mentida, perquè tenim 20 milions d’ocupats, que no els teníem abans de crisi financera, i no estem a març del 2020”, ha sentenciat. Sánchez també ha destacat que l’Estat és “el primer país a rebre els fons europeus gràcies a l’impuls reformista del govern d’Espanya”.

Et pot interessar  El PSOE i la Moncloa obvien l'advertència de Puigdemont i reclamen un govern d'Illa encara que sigui en minoria

“Espanya, davant la calamitat més gran dels últims cent anys, ha resistit, no s’ha rendit i està avançant”, ha afirmat. Ha demanat a Casado que “reflexioni, mediti, i abandoni l’insult, la crispació i la bronca i adopti el camí de l’educació, la urbanitat i el respecte”.

Sánchez també ha insistit que el seu govern complirà els compromisos de legislatura. Ho ha fet en resposta a una pregunta de la portaveu de Bildu, Mertxe Aizpurua, que ha afirmat que malgrat els compromisos d’investidura del seu govern de derogar la reforma laboral i la llei mordassa, l’executiu no ha complert. “Ens preocupa, perquè si no compleixen la paraula milers de treballadors veuran com l’esquerra no torna als treballadors els drets que la dreta els va treure, i ja sabem que ve després”. Segons Aizpurua, si es du a terme una reforma laboral “descafeïnada”, el Gobierno “no complirà”. “No només cal semblar diferent de la dreta, cal ser-ho i, per tant, no valen propostes tèbies i descafeïnades”.

Sánchez ha promès que complirà els seus compromisos, però ha recordat que no s’ha arribat a l’equador de la legislatura i ha hagut d’afrontar una pandèmia. “El compromís és clar inequívoc, complirem amb el nostre acord d’investidura”, ha dit. “El compromís del govern d’Espanya amb els treballadors és rotund, perquè ara estem veient els fruits de la política que hem posat en marxa i tenim 20 milions d’ocupats”.

El president espanyol ha destacat l’aprovació de la Llei del teletreball, l’augment del Salari Mínim, el reconeixement dels drets per als ‘riders’ i la modernització de les relacions laborals. “Ens queda la reforma laboral, i ho farem, perquè aquest govern treballa per aconseguir la millor de les reformes laborals, que és la que compta amb el suport dels agents socials, perquè són les que perduren”. “El compromís és ferm i inequívoc, farem aquesta reforma laboral”, ha dit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut