Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024
Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024

La CUP considera que el decret de renovables és “insuficient” i en culpa ERC

|

- Publicitat -

La CUP-NCG ha denunciat que el nou decret del Govern sobre les renovables és “insuficient”, tot i admetre que “acull reivindicacions de la candidatura i de les entitats del territori”. Els anticapitalistes consideren que, amb el decret, que el Consell Executiu aprovarà dimarts, “ERC torna a donar l’esquena als territoris afectats”.

“D’una banda, descarta aplicar cap moratòria sobre els projectes ja validats, com estava acordat al pacte d’investidura amb la CUP, i encara menys, aplicar cap derogació de l’actual decret, com demanaven ajuntaments, entitats ecologistes i càrrecs electes”, han apuntat en un comunicat.

Publicitat

Els anticapitalistes denuncien que avui “ja hi ha 5.333MW en fase de tramitació ordinària, projectes que no es veuran afectats per les modificacions anunciades al nou decret”. En aquesta línia, creuen que una reforma de l’actual decret no farà front a les “greus problemàtiques que pateix el territori”.

El grup parlamentari continua demanant un Pla Territorial o un Pla Director d’energies renovables que permeti planificar la implantació de projectes de renovables “seguint els preceptes de la Llei de Canvi Climàtic”.

Des d’Acció Climàtica, la consellera Teresa Jordà assenyala que una moratòria com la que voldria la CUP “no es pot fer” perquè s’ha d’impulsar la transició energètica, però assegura que el decret proposat pel Govern és “el millor” possible. L’actual, apunta la consellera, “incendia” el territori, ja que dona poca veu als ciutadans.

El nou decret llei de les energies renovables pretén “minimitzar l’impacte social” dels projectes oferint un paper més actiu de la ciutadania en tot el procés. El text obliga els promotors a informar prèviament a la població de la zona afectada del seu interès, fer una oferta de participació de com a mínim el 20% en el projecte i comptar amb el “compromís” d’almenys els propietaris de la meitat de la superfície afectada.

Et pot interessar  Junqueras avisa que la corrupció serà "línia vermella" per pactar amb el PSC si es demostren vincles entre Illa i Koldo

Per retardar les possibles expropiacions forçoses, el decret obliga a comptar amb el 85% dels terrenys per fer la declaració d’utilitat pública. En cas de no tenir aquest nivell d’acord, es podrà activar el procés d’expropiacions igualment un cop es rebi l’autorització energètica.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut