Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Fortes tensions a les presons per les mesures per controlar la pandèmia

|

- Publicitat -

Les mesures imposades de confinament a la població també afecten els presos. De fet, les presons poden ser un focus molt actiu de propagació del virus i, per tant, s’han restringit les visites i altres activitats fent que canviï substancialment el dia a dia dels presoners.

Aquesta situació, sumada a què el fet que no hi hagi vis a vis, és que l’entrada de droga a les presons s’ha disminuït i alguns interns comencen a patir símptomes d’abstinència.

Publicitat

Tal com ha pogut saber La República després de parlar amb un funcionari de presons, Albert Duchamp i que pertany al col·lectiu Marea Blava, també hi ha una “certa psicosi amb el tema del coronavirus”. Els presos tenen televisió de dia i estan informats tot i que també ho usen “com una excusa”. La situació també és incerta quan veuen que “nosaltres no tenim tots una mascareta en condicions”.

Ara, l’Albert ens explica que “els interns tenen dret a 20 trucades a la setmana de manera extraordinària però sembla que a molts això no els satisfà prou”. Recorda, també, que qualsevol símptoma de febre d’un pres “rep atenció immediata dels metges cosa que. Com tots sabem, no passa al carrer”.

Narra que molts interns són “incapaços de pensar globalment i de gestionar les seves emocions per això molts han acabat a la presó, molts són incapaços d’actuar de manera responsable”. Això sí, vol deixar clar “tampoc és un sector majoritari de la població reclusa la que actua de manera responsable i egoista”.

Un intent de motí

A Brians 1 hi ha hagut un intent de motí i l’Albert explica com s’ha pogut evitar: “Companys que estaven de servei no han fet cas d’una acció parany d’un intern i han aïllat el problema i identificat els responsables amb reforços d’altres mòduls”.

Et pot interessar  Ubasart assegura que el seu departament ha frenat l'augment d'agressions a funcionaris de presons

Assegura que aquesta ràpida reacció ha estat possible gràcies a la nova directora del centre, Gemma Torres, que “ha millorat molt la gestió” respecte a l’anterior directiva. A més, assegura que els funcionaris estan compromesos “a tirar endavant plegats amb aquesta crisi” però que després “caldrà demanar responsabilitats a qui planteja escenaris penitenciaris lluny de la realitat”.

Com s’ha vist, aquest problema no és solament a Catalunya sinó a totes les presons de l’Estat i el funcionari de presons assegura que “la gestió de Marlaska no és millor com tampoc ho era quan fa quatre dies quan hi havia el partit popular”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut