Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

ERC s’allunya del discurs independentista i esperona una reforma social a l’Estat

Rufián calca el discurs d'Unidas Podemos amb un pla d'iniciatives per protegir els drets socials mentre insisteix que donarà suport a un referèndum monarquia-República al Congreso

|

- Publicitat -

El número dos d’ERC a Barcelona, Gabriel Rufián, ha reivindicat la tasca social de la seva formació durant l’última legislatura: “Vam presentar 323 iniciatives legislatives on no calia ser independentista per estar-hi a favor”.

El republicà ha regalat una pluja de propostes, entre les quals hi ha una llei “antiportes giratòries”, que protegeixi els autònoms i les PIMES, “els qui representen el 70% de l’ocupació”. En aquest sentit, ha anunciat també una llei perquè es pagui als autònoms a 60 dies, un sistema de control per exigir als qui no paguin que ho facin, la lluita contra el fals autònom, derogar la reforma laboral, regular el lloguer i blindar les pensions: “No pot ser que tres persones, Amancio Ortega, Ana Botín i Juan Roig tinguin la mateixa riquesa que 15 milions de persones”.

Publicitat

Admet que la repressió condiciona l’acció política: “Les sogues al coll en política són molt perilloses, hi ha coses que fa vuit anys no sabíem”

En el col·loqui Primera Plana organitzat pel diari El Periódico i el Banc Sabadell, el director d’El Periódico, Enric Hernández, ha demanat sobre quina és la diferència del discurs independentista d’avui amb el de l’any 2012: “es demanava un referèndum, el 2015 eren unes plebiscitàries. Ara?”. Rufián matisa que les “sogues al coll en política són molt perilloses, hi ha coses que fa vuit anys no sabíem”.

Segons el republicà, “l’únic retret que se li pot fer a la classe política independentista per estar a la presó i l’exili és que no sabíem que ens enfrontàvem amb salvatges”. ERC proposa “una taula de diàleg” per poder legislar al Congreso perquè protegeixi els qui el demanen.

La DUI fou una “declaració política”

Rufián, defineix la Declaració d’Independència del 27-O com una “declaració política a un parlament polític”, ha respost per enèsima vegada a la pregunta sobre el termini de 18 mesos per marxar de la cambra espanyola. “És una pregunta nova”, ironitza, “vaig dir que som soldats no armats del Govern de Catalunya, si ens ho demana marxarem. Però crec que ens hauríem de quedar per ser en representació de Catalunya”.

Investir el PSOE? “Depèn”

Una simpatitzant de Junts per Catalunya ha demanat al republicà sobre quines són les condicions perquè ERC doni suport a la investidura de Pedro Sánchez: “Depèn, nosaltres no serem els responsables de l’arribada de l’extrema dreta, però tampoc donarem un xec en blanc. No sabem quin Pedro Sánchez ens trobarem”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut