Dijous, 16 de setembre de 2021 - Edició 1148
La República

Un de cada quatre morts a Barcelona prové de residències de gent gran i més de la meitat de centres té algun positiu

Colau insisteix a reclamar a la Generalitat que lideri un pla d’acció i ofereix tots els recursos municipals

Avatar
Agències 27/03/2020
Pla mitjà d'un grup d'usuaris de la residència amb un cartell on es pot llegit "Tot anirà bé". Imatge publicada el 20 de març del 2020. (Horitzontal)

54 de les 213 morts a Barcelona per coronavirus provenen de residències de gent gran, i 143 dels 255 centres de la ciutat tenen com a mínim un positiu entre els seus residents. Aquestes són les dues xifres que ha donat l’alcaldessa, Ada Colau, per reclamar a la Generalitat que lideri un pla d’acció que posi més recursos en aquest àmbit, si cal amb intervenció d’altres departaments que no siguin el d’Afers Socials. En aquest sentit, ha ofert tots els recursos municipals, tant equipaments com personal. “Necessitem que es posin més recursos i més força política en aquests equipaments. Necessitem un pla, lideratge polític per part de la Generalitat per intervenir en una emergència sanitària i humanitària de primer nivell”, ha defensat.

Colau ha explicat que des de fa dies reben trucades i escrits demanant ajuda per manca de material i de professionals, i per falta d’informació als familiars. Hi ha algunes residències, com a mínim quatre, que han demanat ajuda a l’exèrcit sense passar per cap administració. L’alcaldessa ha constatat una manca de recursos i de “musculatura” en general, i ha demanat a la Generalitat un pla d’actuació clar. “Nosaltres estem disposats a ajudar en el que calgui”, ha dit.

Ha indicat que des de l’Ajuntament s’han estat fent trucades durant tota la setmana i s’ha pogut constatar que hi ha 143 residències amb un positiu com a mínim, el que suposa més de la meitat. A més, segons dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, de les 213 persones que ha mort per coronavirus des del 15 de març, 54 són residents en aquests centres.

Colau ha dit ser conscient que és una qüestió molt complexa, perquè no és tan fàcil desplaçar persones grans d’una residència, però ha demanat estudiar tots els escenaris possibles.