Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Mapa polític de la posició d’entitats i partits sobre el pacte PSOE-ERC

|

- Publicitat -

És evident que la investidura de Pedro Sánchez està portant a la divisió de l’independentisme, però la gran majoria de partits i entitats catalanes no estan d’acord amb aquest pacte ERC-Psoe. Els que mai s’hi han mostrat a favor, han estat JxCat i la CUP, uns perquè creuen que l’acord no és lleial amb el Govern, i els altres perquè creuen que no resoldrà el conflicte polític de l’Estat. Tanmateix, és sabut que molts militants d’ERC tampoc avalen la investidura, i hi votaran en contra durant el Consell Nacional convocat pel partit. De fet, el col·lectiu de militants d’Esquerra que volen aplicar el mandat de l’1 d’octubre, o Col·lectiu Primer d’Octubre, ja van demanar que l’acord amb el Psoe es consultés a la militancia.

Durant els últims dies, altres entitats catalanes també han manifestat el seu malestar amb aquesta situació. La Cambra de Comerç no entén un acord sense la condició d’alliberar els presos i preses polítics, i moviments socials com els CDR o Primàries són més partidaris que l’independentisme vagi en un únic bloc. Per la seva banda, l’Assemblea Nacional Catalana ja va fer una advertència a ERC, dels riscos que pot suposar aquest pacte, defensant que haurien d’haver acordat la nul·litat del judici de l’1-O. Sorprenentment, Òmnium encara no ha declarat cap opinió a favor ni en contra de la situació, així com Tsunami Democràtic, que tampoc ha fet cap comunicat.

Publicitat

A l’altra cara de la moneda hi ha les associacions, entitats i partits que sí que creuen que el pacte serà productiu pel procés d’autodeterminació i el benestar de Catalunya. Sense comptar ERC, que ja ha donat els seus motius, un sector del PDeCat, com ara l’exdiputat al Congrés Carles Campuzano, pensen que aquesta situació pot desbloquejar el problema polític, i aposta per avançar. El col·lectiu PIMEC també hi ha dit la seva i valora positivament la investidura, assegurant que Catalunya guanyarà amb aquest pacte.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut