Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Magistrats del TC es pronuncien i titllen de “desproporcionada” la pena pel judici del ‘procés’

|

- Publicitat -

Tres dels magistrats del Tribunal Constitucional (TC) consideren que la sentència del Tribunal Suprem (TS) sobre el ‘procés’ va ser desproporcionada i va vulnerar els drets fonamentals dels acusats. El ple del TC ha desestimat els recursos de tots els polítics i ha avalat la sentència, però els magistrats Juan Antonio Xiol, María Luisa Balaguer i Ramón Saéz Valcárcel han anat emetent vots particulars discrepants, els últims sobre les sentències d’Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa i Joaquim Forn. Els tres magistrats consideren desproporcionades les penes per sedició, que consideren fins i tot inconstitucionals. Així, les veuen poc respectuoses amb “l’actual estàndard de dret nacional i europeu dels drets humans”.

En els seus vots discrepants, consideren que es va vulnerar el dret a la legalitat sancionadora en relació als drets a la llibertat personal, la llibertat ideològica, de reunió, de manifestació i de representació política. A més, els escrits qüestionen parts de la sentència del Suprem del 2019 com algunes valoracions que fa sense prou prova fàctica o l’acreditació d’alguns fets que aquests magistrats no veuen prou demostrats. També veuen mancances en la vinculació alguns dels fets demostrats i l’actuació política dels condemnats.

Et pot interessar  El TC desestima el recurs de Junqueras contra la decisió d'excloure'l de les eleccions generals del 2019
Publicitat

Opinió

Minut a Minut