Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

L’ONU dona la raó a Josep Costa acceptant-li la denúncia contra l’Estat

S’ha admès a tràmit la demanda de Costa on denunciava les amenaces del TC i del Gobierno que tenien com a objectiu d’impedir la investidura de Puigdemont l’any 2018

Redacció 07/07/2022
Pla mitjà de l'exvicepresident, Josep Costa atenent a mitjans després de ser deixat en llibertat i d'haver comparegut al TSJC al 27/10/2021

El Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides ha admès la denúncia de l’ex-vice-president del Parlament de Catalunya, Josep Costa, després d’un any. Costa va rebre amenaces del Tribunal Constitucional i del Gobierno per poder impedir la investidura de Carles Puigdemont el gener de 2018. La seva demanda ha entrat a tràmit i ara, l’ONU ha obert un període de mig any perquè l’estat presenti les seves al·legacions als fets denunciats.

De fet, Costa detallava que va rebre amenaces d’acció criminal, fins i tot de presó, per part del Govern de Sánchez i del TC, tot “amb el propòsit de canviar la voluntat de la majoria del parlament”, assenyalava l’ex-vice-president de la Cambra.

La demanda s’emmarca dins d’una estratègia per visibilitzar l’independentisme a nivell internacional i fer evident la repressió per part de l’Estat: “Espanya és culpable d’haver violat les seves obligacions envers els tractats internacionals per haver imposat restriccions desproporcionades i injustificades sobre l’exercici dels drets polítics protegits per la Declaració Universal dels Drets Humans i pel Conveni Internacional pels Drets Civils i Polítics”, exclamava Costa en la demanda.