Dilluns, 27 de juny de 2022 - Edició 1432
La República

L’escola concertada demana al conseller Bargalló “respecte i honestedat” sobre les quotes

Els representants de la concertada reclamen en una carta que s’expliqui la “veritat” sobre l’infrafinançament del sector

Agències 07/04/2020
Pla mitjà del conseller d'Educació, Josep Bargalló, durant la seva compareixença a la comissió d'Educació del Parlament, el 8 d'octubre del 2019. (Horitzontal)

Les entitats representatives de l’escola concertada de Catalunya han fet arribar una carta al conseller d’Educació, Josep Bargalló, per demanar que no s’emetin missatges “equívocs ni tergiversadors” sobre les quotes que paguen les famílies. “Quan determinades famílies han formulat queixes o dubtes sobre la presentació a cobrament de determinats imports, des del departament se’ls ha contestat que es fan càrrec de la nòmina de tots els professors que imparteixen ensenyaments concertats i de les despeses de funcionament del centre. Aquestes afirmacions deixen entreveure que el departament cobreix íntegrament les despeses de funcionament dels centres, però això no es veritat”, lamenten a la missiva.

L’escola concertada retreu al conseller la difusió d’aquests missatges quan l’administració “sap perfectament, i de primera mà, l’infrafinançament del sistema educatiu i els importants dèficits d’inversió pública per garantir el dret a l’educació en igualtat d’oportunitats”. A causa d’aquest infrafinançament, “les famílies que escolaritzen els fills en centres concertats han de fer pagaments per diferents conceptes com material escolar, sortides i colònies escolars, serveis escolars, quota d’activitat complementària, o aportacions voluntàries a les fundacions, entre altres, que també van destinats a finançar el funcionament dels centres”.

 

A més, l’escola concertada recorda que a la memòria econòmica del projecte de decret de concerts educatius presentada pel mateix departament, la conselleria hi reconeix que en “els centres concertats aquest infrafinançament obliga les famílies a fer pagaments per diferents conceptes que també van destinats a finançar el funcionament dels centres” i admet “la necessitat d’incrementar la dotació dels mòduls dels concerts educatius”.

 

“El valor de les paraules que dicten les autoritats és important, i no és de justícia que amb expressions poc rigoroses per manca de matís es fomenti el dubte en la ciutadania i s’accentuï encara més una crisi econòmica sense precedents”, es queixen des de l’escola concertada, alhora que demanen al conseller Bargalló que, “en virtut de l’autoritat que teniu conferida, aporteu al discurs formal el matís necessari que l’acosti a la realitat i que, quan des de l’administració es parli del finançament dels centres, es faci amb precisió i congruència”, conclouen.

 

L’escola concertada es mostra preocupada pels efectes d’aquesta crisi sanitària, que posa al límit el teixit econòmic, també el de les escoles, i se sent “solidària amb totes les persones que pateixen directament el cop d’aquesta pandèmia en la seva salut, en la seva feina o per la pèrdua d’essers estimats”.

 

Aquests mesos, els centres han fet un esforç d’adaptació a aquesta situació de crisi per tal que les famílies no hagin d’abonar cap import per serveis no gaudits, obertes en tot moment a atendre les situacions personals que afectin les famílies, i continuant l’acció educativa adaptada a les actuals circumstàncies sense que cap alumne en quedi al marge, asseguren. També lamenten que encara no s’hagin pogut reunir telemàticament amb el departament des que va començar la crisi sanitària.

 

La carta està signada per l’Agrupació Escolar Catalana, la Confederació de Centres Autònoms d’Ensenyament de Catalunya, la Federació Catalana de Centres d’Ensenyament, la Fundació Escola Cristiana de Catalunya i l’Associació Professional de Serveis Educatius de Catalunya, i amb el suport de les dues federacions d’associacions de pares i mares d’alumnes d’escoles concertades.