Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

L’Ajuntament de Barcelona aprova propostes d’ERC i JxCat per demanar una llei d’amnistia a l’estat espanyol

|

- Publicitat -

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres una declaració institucional per demanar a l’Estat espanyol una Llei d’Amnistia, l’indult dels polítics presos i la reforma del delicte de sedició. La proposta d’ERC s’ha aprovat amb els vots dels comuns i l’abstenció de JxCat, i el vot contrari de la resta, mentre que la proposició de JxCat, que no inclou l’indult ni la reforma del Codi Penal, ha rebut el suport d’ERC i l’oposició de tota la resta.

Les dues propostes són gairebé idèntiques i reclamen que l’exercici dels drets polítics com la llibertat d’expressió o participació política no pot ser respost amb el codi penal. Per això, demanen a les Corts espanyoles aprovar una Llei d’Amnistia, sense renunciar al dret d’autodeterminació, que revoqui qualsevol responsabilitat penal, administrativa o econòmica dels actes relacionats amb la lluita per la independència de Catalunya des de l’1 de gener del 2013 fins que s’aprovi la llei. Mentrestant, la d’ERC també demana concedir l’indult als polítics presos, alliberar-los immediatament i reparar els danys causats, i la reforma del Codi Penal per canviar els delictes relacionats amb la llibertat d’expressió i de manifestació. Igualment, reclama prendre mesures en relació als “responsables de la repressió de drets fonamentals”. Per últim, les propostes reclamen a la societat catalana i al teixit associatiu que es mobilitzi i doni suport a aquestes reivindicacions.

Publicitat

La regidora d’ERC Elisenda Alamany ha dit que el consistori s’ha d’assemblar a la ciutadania i ha assegurat que un dels grans consensos ciutadans és “l’amnistia i la fi de la repressió”. “L’Ajuntament no es pot quedar enrere ni allunyar-se del sentit comú”, ha afegit. Al PSC li ha criticat la “poca valentia” i de posar-se al costat del PP, Vox i Cs a la Mesa del Congrés per vetar el debat. “Quina poca qualitat democràtica, de veritat pensen que la repressió i els jutges són la solució del conflicte?”, ha preguntat.

El regidor de JxCat Ferran Mascarell ha lamentat no haver acordat una única resolució amb ERC i comuns, i ha dit que l’indult no és la millor solució, tot i que no l’ha rebutjada. “Amb l’indult surten de la presó nou presos, l’amnistia afecta més de 3.000 persones, és un acte d’estat, polític, de dignificació i reconciliació, no una gràcia dels vencedors; no volem perdó, volem drets”, ha assegurat.

Per la seva banda, el regidor dels comuns Marc Serra ha dit que donen suport a la proposta d’ERC perquè inclou tres possibles vies de resolució política del conflicte i ha retret al PSC que no compleixi els acords de coalició al govern espanyol sobre la reforma del Codi Penal i la regulació dels lloguers. “No hi ha temps a perdre, perquè la justícia lenta s’assembla molt a la injustícia”, ha lamentat. Ha dit que l’amnistia requereix grans consensos en moments excepcionals, però no s’ha tancat a debatre-ho i ha reivindicat el paper d’un possible indult.

Et pot interessar  VIDEO | Aragonès defensarà l'amnistia al Senat el pròxim dilluns

PSC, Cs, PP i BCanvi, en contra

El tinent d’alcaldia Albert Batlle ha intervingut en nom del PSC. Batlle ha indicat que la petició d’amnistia “torna a confondre realitat i desig”. En aquest sentit, ha assenyalat que si bé hi ha persones encausades no hi ha cap causa contra l’independentisme i s’ha mostrat contrari a l’amnistia general. Segons ell una cosa és l’indult i l’altra l’amnistia: “L’indult és el perdó i l’amnistia és l’oblit”. Batlle ha admès que cal trobar “camins de retrobament” però no per la via que proposen els partits independentistes. “Nosaltres volem perdonar i que se’ns perdoni, però no oblidar”, ha dit rebutjant l’amnistia.

Des de Cs, Luz Guilarte ha criticat que ERC i JxCat portin “propaganda” i parlin de repressió “des dels seus escons, acumulant càrrecs i sous”. La regidora taronja ha retret als independentistes que vulguin que s’aprovi una llei d’amnistia “per als seus”. “L’autodeterminació no és ni serà possible”, ha dit.

En una línia similar s’ha expressat el regidor del PP Josep Bou, que ha assegurat que el dret a l’autodeterminació “no existeix”. Bou també ha fet bandera de la constitució espanyola i ha assegurat que Espanya és un estat democràtic. Sobre els presos, Bou ha dit: “Haurien d’estar alla? No haurien d’estar allà però ho demanaven a crits”. Segons ell, van trencar la legalitat tot i que i se’ls va avisar diverses vegades. “De cap manera jo estaré a favor de l’amnistia”, ha sentenciat.

Per últim, Eva Parera, de Barcelona pel Canvi, ha negat que es visqui cap tipus de repressió i ha criticat que ERC i JxCat posin la governabilitat de Catalunya en mans del Consell per la República. “La llei els molesta, l’oposició els molesta i també la democràcia”, ha dit. Parera també ha dit que si alguna cosa bona tenen les sentències d’inhabilitació és que els obliguen a “connectar amb la realitat”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut