Diumenge, 24 d'octubre de 2021 - Edició 1185
La República

L’Advocacia de l’Estat es pronuncia amb un brut tripijoc per seduir ERC

Demana la llibertat de Junqueras per recollir l’acta d’eurodiputat, però que seguidament se li retiri la immunitat per cumplir la condemna del Suprem

Avatar
Agències 30/12/2019
Oriol Junqueras, durant l'últim torn de paraula al Tribunal Suprem

L’Advocacia de l’Estat defensa que Oriol Junqueras té immunitat com a europarlamentari encara que estigui condemnat per sentència ferma i demana que pugui exercir com a eurodiputat a l’espera del suplicatori al Parlament europeu. Els serveis jurídics de l’Estat no creuen que s’hagi d’anul·lar la sentència, que condemna Junqueras a 13 anys de presó per delictes de sedició i malversació, però consideren que la Sala Penal de l’alt tribunal espanyol ha de demanar l’autorització del Parlament europeu per executar-la. En aquest sentit, l’informe demana al Suprem que sol·liciti amb “brevetat” la suspensió de la immunitat de Junqueras. A l’espera de la resposta de l’eurocambra, l’Advocacia de l’Estat sosté que l’exvicepresident del Govern i líder d’ERC ha de poder prendre possessió i exercir com a eurodiputat i, per tant, poder desplaçar-se a Brussel·les.

De fet, l’Advocacia de l’Estat creu que el Suprem hauria de permetre el desplaçament de Junqueras per complir amb els tràmits necessaris tant a la Junta Electoral Central, a Madrid, com a la seu del Parlament europeu, a Brussel·les. Els serveis jurídics de l’Estat insten el Suprem a “adoptar les mesures d’assegurament que consideri més adequades” per “garantir la missió parlamentària de Junqueras”.