Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

L’Advocacia de l’Estat contradiu la Fiscalia i demana reduir les inhabilitacions dels líders independentistes condemnats pel procés

|

- Publicitat -

L’Advocacia de l’Estat, en un escrit presentat aquest dijous, 26 de gener, demana rebaixar a gairebé la meitat les penes d’inhabilitació imposades als líders independentistes com a condemna pel procés i el referèndum d’autodeterminació de l’1-O. Així, aplicant la reforma del Codi Penal pactada entre ERC i el PSOE, i contradient la voluntat de la fiscalia del Tribunal Suprem, que demanava mantenir les inhabilitacions, així com mantenir el delicte de malversació agreujada,  l’Advocacia proposa penes que van des dels 4 anys, en el cas dels Jordis, fins als 7 anys, en el cas d’Oriol Junqueras.

L’escrit de l’Advocacia conclou que el nou delicte de malversació amb ànim de lucre no pot aplicar-se als líders independentistes. Al·lega que durant el judici “ni es va practicar cap prova ni es va declarar a la sentència” que els fets “fossin amb ànim de lucre” i que, per tant, ara no pot forçar-se que els fets encaixin en el nou delicte. No obstant això, sosté que pot considerar-se que van cometre un delicte d’administració deslleial, ja que van destinar els fons a qüestions diferents de les que estaven previstos, segons recull l’article 433 del Codi Penal, i per tant la inhabilitació per aquest delicte hauria de ser d’un a 3 anys.

Publicitat

La rebaixa de les penes d’inhabilitació, tanmateix, no queda tan reduïda, pel fet que l’Advocacia suma també els anys d’inhabilitació amb què es castiga el delicte de desordres públics agreujats, i que permet penes d’inhabilitació de 3 a 5 anys, i de 6 a 9 anys en cas d’autoritat, tal com recull l’ACN. Segons l’escrit, aquest delicte pot atribuir-se a part dels condemnats.

Per tot això, l’Advocacia demana que es revisin a la baixa les inhabilitacions dels condemnats per sedició i malversació. Segons l’escrit, la inhabilitació d’Oriol Junqueras hauria de quedar fixada en 7 anys, fins al 2025, i no pas en els 13 actuals. Pel que fa a la resta, l’Advocacia sol·licita que Raül RomevaJordi Turull i Dolors Bassa quedin inhabilitats durant 6 anys i 9 mesos (actualment, ho estan durant 12 anys). Respecte a Joaquim FornJosep Rull i Jordi Turull, la seva pena hauria de rebaixar-se fins als 6 anys i 3 mesos. Finalment, a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, la pena d’inhabilitació hauria de quedar reduïda als 4 anys, de manera que acabarien de complir-la aquest any.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut