Edició 2046

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 02 de març del 2024
Edició 2046

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 02 de març del 2024

La Fiscalia vol més repressió i demana que es mantinguin les penes d’inhabilitació per a Junqueras, Romeva, Turull i Bassa

|

- Publicitat -

La fiscalia del Tribunal Suprem mou fitxa per evitar que es rebaixin les penes d’inhabilitació imposades a Oriol Junqueras (13 anys), Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa (12) fruit de la reforma del Codi Penal.

Els fiscals del judici del procés —Fidel Cadena, Javier Zaragoza, Jaime Moreno i Consuelo Madrigal— sostenen que malgrat la derogació del delicte de sedició, el tribunal pot mantenir les inhabilitacions tal com van quedar a la sentència del procés perquè la seva durada entra a la forquilla prevista per al delicte de malversació agreujada que els atribueix (entre 10 i 20 anys) amb el nou Codi Penal a la mà.

Publicitat

Qui podria veure la seva pena d’inhabilitació rebaixada?

La Fiscalia sí que obre la porta a rebaixes a la resta de condemnats del procés, però amb un matís. Ara, demana una inhabilitació de 9 anys i dos mesos per a Carme Forcadell (condemnada a 11 anys i sis mesos), de 8 anys i dos mesos per a Joaquim Forn i Josep Rull (10 anys i sis mesos), i de 5 anys per a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez (9 anys). Tanmateix, amb l’aplicació del nou delicte de desordres públics agreujat els manté bona part dels anys d’inhabilitació a què estaven condemnats.

Pels altres represaliats, els fiscals defensen —com el jutge Llarena sobre Puigdemont— que malgrat la reforma de la malversació per diferenciar entre ànim de lucre i desviació de fons a altres finalitats públiques, cal atribuir als condemnats del procés la malversació amb ànim de lucre. La petició es produeix en paral·lel a una ordre de la Fiscalia General perquè els fiscals no donin suport a rebaixes de condemnes pels casos de malversació agreujada que contempla l’article 432 bis.

Et pot interessar  Bufetada de la Fiscalia del Suprem a García-Castellón: diu que no hi ha indicis per investigar Puigdemont per terrorisme i demana arxivar la causa

Calendari de les inhabilitacions

Segons la sentència del procés que ara la Fiscalia demana mantenir, la inhabilitació de Junqueras amb la pena de 13 anys de presó no s’extingirà fins al 5 de juliol de 2031. A la resta de condemnats per malversació a qui es manté la mateixa pena d’inhabilitació, com és el cas de Bassa, Turull i Romeva, la condemna és d’un any menys que el líder d’ERC.

 

Publicitat

Opinió

Més llegides

Minut a Minut