Dilluns, 27 de juny de 2022 - Edició 1432
La República

La millor revista de física del món publica el model d’Alex Arenas sobre l’impacte de la Covid-19

L’investigador recorda que va ser el model que va utilitzar Torra per demanar el confinament “quan tocava”, i que Sánchez ho va fer dues setmanes més tard

Àlex Huguet 18/12/2020
Primer pla d'Àlex Arenas, investigador del grup de recerca Alephsys Lab de la URV, amb una pantalla al fons amb el mapa de l'estat espanyol. Imatge publicada el 28 de febrer del 2020. (Horitzontal)

L’investigador i físic Alex Arenas ha celebrat la inclusió del model sobre l’impacte de la Covid-19 que va proposar juntament amb altres investigadors a la revista Physical Review X, segons Arenas, “la millor revista de física del món”. Amb el títol “Model de la propagació de l’epidèmia espaciotemporal de COVID-19 i l’impacte de les intervencions de mobilitat i distanciament social”, aquest va ser l’estudi amb el qual el president inhabilitat Quim Torra va demanar confinar Catalunya. De fet, el mateix Arenas ha matisat que ho va demanar “quan tocava”, i que dues setmanes més tard, el president del Gobierno, Pedro Sánchez, va decretar el confinament total a Espanya a partir del mateix model.

Per tant, una prestigiosa revista científica ha evidenciat el que ja no era cap secret: Catalunya hauria gestionat millor la pandèmia que Espanya durant la primera onada del març i l’abril.