Edició 1886

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023
Edició 1886

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023

La jutgessa del ‘cas mercuri’ obre judici oral contra 6 excàrrecs de l’Ajuntament de Sabadell

|

- Publicitat -

La jutgessa instructora del ‘cas Mercuri’ ha dictat obertura de judici oral per la peça número 6, coneguda com a ‘Can Xupa’, en què hi ha acusats 6 excàrrecs de l’Ajuntament de Sabadell. Són tres regidors, un coordinador, un arquitecte tècnic i el cap de la Policia Municipal, tots acusats d’un delicte continuat contra el medi ambient.

Publicitat

Dos d’ells també estan acusats de tràfic d’influències, mentre la resta ho estan d’un delicte contra l’ordenació del territori i també per prevaricació. Se’ls considera presumptes responsables d’un abocament de 53.000 m3 de runa a la finca Can Xupa, procedents de les obres del perllongament dels FGC i del polígon comercial Sant Pau de Riu-sec.

Els terrenys on es va fer l’abocament estaven qualificats com a no urbanitzables amb valor agrari, i inclosos als Espais d’Interès Mediambiental com a Zona de valor agrícola i d’interès ecològic. L’abocament s’hauria fet de forma massiva i descontrolada sense cap llicència.

L’activitat l’hauria promogut l’ex regidor del PP Jordi Soriano, representant de la mercantil GTA Onlae. Ell i l’arquitecte tècnic José Manuel González estan acusats d’un delicte continuat de tràfic d’influències i d’un delicte continuat contra el medi ambient.

La causa també assenyala l’exregidor de Sostenibilitat i gestió d’Ecosistemes (PSC), per un delicte continuat contra l’ordenació del territori, un delicte de prevaricació administrativa i un delicte continuat contra el medi ambient. La jutgessa envia a judici per els mateixos tres il·lícits a l’exregidor d’Urbanisme Joan Manau, l’exintentent de la Policia Municipal José Miguel Duran i l’ex Coordinador d’Espai Públic Xavier Izquierdo, càrrec de confiança del PSC.

A la resolució judicial, a la qual ha tingut accés l’ACN, la magistrada decreta el sobreseïment provisional de la investigació contra l’ex número 2 de la Policia Municipal, Antonio Sánchez, en considerar que no queda acreditada la seva participació als fets investigats.

Aval d’1,15 MEUR

La jutgessa reclama a tots 6 acusats i també a l’Ajuntament de Sabadell una fiança solidària d’1,15 MEUR per afrontar les quantitats demanades en concepte de responsabilitat civil. Aquesta indemnització la demana Quirze Elies, propietari de Ca n’Alzina, finca adjacent a Can Xupa.

Et pot interessar  Larrosa trasllada a Aragonès que Lleida necessita un "tracte diferencial" i ha d'avançar en temes de capitalitat

La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció (SBDLC), que exerceix l’acusació popular, s’ha oposat “radicalment” a què l’Ajuntament avali part de la fiança d’una reposició de terrenys “alterats pels comportaments presumptament corruptes de responsables polítics i càrrecs de confiança del PSC”. En un comunicat, el col·lectiu demana imposar aquesta fiança al PSC.

Penes de fins a quatre anys de presó

Segons la fiscalia i la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, els abocaments haurien comptat presumptament amb el consentiment i l’encobriment dels màxims responsables municipals d’Urbanisme i de Sostenibilitat del govern del PSC, Joan Manau i Ricard Estrada, i del màxim responsable de la Policial Municipal, José Miguel Duran.

Tot i tenir coneixement que es tractava d’una activitat il·lícita, els acusats no haurien fet res per aturar-la i no van tramitar o van fer desaparèixer les actes de les denuncies emeses pels agents de la Unitat de Vigilància Rural de la Policia Municipal, a més de no tramitar els expedients disciplinaris oberts.

La fiscalia demana 4 anys de presó i 10 d’inhabilitació per a Joan Manau, extinent d’alcalde d’Urbanisme i Espai Públic, i Ricard Estrada, exregidor de Sostenibilitat i Ecosistemes, tots dos del PSC, pels delictes continuats contra l’ordenació del territori i prevaricació.

Alhora, demana 3 anys de presó i 120.000 euros de multa per a Jordi Soriano, exregidor del PP i representant de l’empresa GTA Onlae, i José Manuel G.P., arquitecte tècnic, per tràfic d’influències; 2 anys de presó i inhabilitació durant 8 anys per a l’intendent en cap de la Policia Municipal José Miguel Duran, per delicte contra el territori i prevaricació; i 1 any i 5 mesos de presó i 6 anys d’inhabilitació per a Xavier Izquierdo, càrrec de confiança del PSC i coordinador d’Espai Públic, pels mateixos delictes que els altres membres del govern municipal.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió