Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

La Junta Electoral no veu cap problema en què Falange presenti com a cap de llista a Bilbao un dels autors de la matança d’Atocha

La Junta Electoral va declarar "inelegible" l'alcaldable de Junts a Argentona per la seva condemna d'inhabilitació per l'1-O, però el candidat de la Falange, que va ser condemnat a 193 anys de presó, pot presentar-se sense problema

|

- Publicitat -

La Junta Electoral Central (JEC), que a través de la Junta Electoral de Zona, veta candidats sobiranistes i obliga a retirar símbols independentistes dels ajuntaments, tal com va succeir a Lleida o a Vilafranca del Penedès, no veu cap problema en el fet que el candidat de la Falange a Bilbao sigui un dels autors de la matança d’Atocha. Tal com han confirmat diversos mitjans, la formació d’extrema dreta presentarà com a candidat a l’alcaldia de Bilbao (Biscaia) a Carlos García Juliá, un dels perpetradors de l’atemptat contra el dirigent comunista Joaquín Navarro, en el qual van ser assassinats cinc advocats laboralistes.

García va ser condemnat el 1980 a 193 anys de presó, però el 1991, aprofitant un permís, va fugar-se a Amèrica del Sud, on va viure durant més de dues dècades, fins que l’any 2018 va ser detingut per les autoritats del Brasil i extradit a Espanya dos anys després, el 2020. Un cop a l’Estat espanyol, García va ser empresonat durant uns mesos, però el novembre del mateix any va quedar en llibertat.

Publicitat

Mentrestant, a Catalunya la Junta Electoral de Zona ha intervingut diverses vegades. Dues d’elles, per obligar a consistoris on governen partits independentistes a retirar simbologia pertinent al moviment independentista català, tal com ha succeït a l’edifici de la Paeria de Lleida o a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, seguint les queixes interposades per Cs. El cas més sonat d’ingerència de la Junta Electoral, tanmateix, ha tingut lloc a Argentona (Maresme), on l’alcaldable de Junts ha estat declarat “inelegible”, arran de la seva condemna de 6 mesos d’inhabilitació per fets relacionats amb el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre del 2017.

Et pot interessar  La JEC considera propaganda electoral la proposta de finançament singular d'Aragonès
Publicitat

Opinió

Minut a Minut