Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

La CUP veu en les municipals el “punt d’inflexió” per sortir de “l’atzucac” en què es troba Catalunya des del 21-D

|

- Publicitat -

La candidata de la CUP a Barcelona, Anna Saliente, veu en les eleccions municipals el punt “d’inflexió” perquè el procés sobiranista surti de “l’atzucac” en què es troba des de “les eleccions del 155” el 21-D. Davant de l’escola Ramon Llull, com a “homenatge a la gesta” que va representar l’1-O, Saliente ha interpel·lat aquest divendres directament l’alcaldable d’ERC, Ernest Maragall. “Un alcalde independentista per a fer què? Ens pot assegurar que no mantindrà la gestió autonòmica, la cotilla del règim del 78, i si seguiran posposant la ruptura amb l’estat espanyol?”, ha qüestionat la cupaire. També ha intervingut en l’últim dia de campanya Roger Español, qui va perdre un ull per l’actuació policial l’1-O en aquesta escola. “Tota aquella sensació de l’1-O s’ha de treure de la vitrina i seguir lluitant”, ha assegurat Español de l’esperit de mobilització popular.

“Els drets no es demanen, s’exerceixen”, ha assegurat Saliente recordant l’1-O, quan no es van “quedar tancades en cap palau tenint dubtes respecte la resposta de l’estat espanyol”. Els retrets al Govern han anat acompanyats d’una mà estesa a partir de les eleccions d’aquest diumenge per tal de “recuperar la Barcelona desobedient de l’1-O”.

Publicitat

“A partir del 26-M cal garantir que tindrem un espai de trobada amb les forces que estan a favor de l’autodeterminació i saltar el mur de prohibicions i repressió de l’Estat”, ha afirmat l’alcaldable de la CUP. En aquest sentit, considera que ERC i JxCat “tenen l’obligació” de ser-hi “més enllà de les seves batalles partidistes”, i que els comuns, com a força “demòcrata i autodeterminista”, també hi ha de ser. “No poden quedar alineats amb el bloc de la repressió i l’exili”, ha afegit sobre la candidatura d’Ada Colau.

Saliente ha insistit en establir un espai en què es teixeixi un full de ruta independent dels pactes que es produeixin al consistori, i en el qual intervingui també el moviment civil, que és “la clau de volta per la ruptura amb el règim del 78”. La CUP té la voluntat de “desplegar una estratègia municipi a municipi” per tal de “superar” la situació actual, i Barcelona ha “d’assumir la seva capitalitat” en aquesta qüestió, de la mà d’altres viles del país, ha apuntat en referència a les declaracions del president Quim Torra en què qüestionava el lideratge de Barcelona.

Et pot interessar  La CUP insta Aragonès a "seure i parlar" per "forçar l'Estat perquè no li quedi altre que reconèixer l'autodeterminació"

A l’alcaldable d’ERC, Ernest Maragall, li ha preguntat si els pot assegurar que treballaran amb els moviments organitzats, per tal de “no tancar per dalt allò que el poble va obrir per baix”. Saliente ha erigit la CUP com el vot “útil” per tal d’avançar cap a l’autodeterminació.

Roger Español, “brúixola” de la candidatura

“No permetrem que la violència policial faci perdre cap més ull a ningú”, ha dit Saliente a l’hora de presentar Roger Español com a “brúixola” de la candidatura i “exemple de perseverança”. Español dona suport a la candidatura i assegura que la repressió de l’1 d’octubre “segueix” però que ha canviat de forma. “No venen amb maleïdes boles de goma, sinó amb sentències”, ha assegurat Español, qui considera “imprescindible” recuperar l’esperit d’unitat i mobilització de la tardor del 2017.

“Tota aquella sensació de l’1-O s’ha de treure de la vitrina i seguir lluitant”, ha sentenciat Español sobre el que “alguns interessadament o per deixadesa” només “adoren o recorden”. “Se li ha de donar continuïtat”, ha afegit. “És molt important deixar marcades les línies vermelles que l’estat espanyol va creuar, perquè almenys no quedin impunes”, ha assegurat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut