Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

La comissió de l’Eurocambra que investiga Pegasus es constitueix en ple esclat del ‘Catalan Gate’

|

- Publicitat -

La comissió del Parlament Europeu que investiga Pegasus i altres programes d’espionatge es constitueix aquest dimarts en plena polèmica pel ‘Catalan Gate’. L’endemà que el grup d’experts en ciberseguretat Citizen Lab revelés que almenys 65 polítics independentistes i membres de la societat civil catalana van ser espiats amb el programa Pegasus, la nova comissió especial de l’Eurocambra celebrarà la primera trobada per elegir president i vicepresidents, així com per escoltar experts sobre l’ús de programari espia.

El grup dels Verds/ALE proposarà l’eurodiputada d’ERC Diana Riba per a una de les quatre vicepresidències. Riba va ser víctima de Pegasus l’octubre del 2019, quan ja era membre de l’Eurocambra, segons Citizen Lab.

Publicitat

Entre els 38 membres de la comissió especial sobre Pegasus també hi ha el president català i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, i l’exministre espanyol de Justícia i eurodiputat del PSOE, Juan Fernando López Aguilar. Si bé Puigdemont no apareix entre el llistat d’espiats publicat per Citizen Lab, sí que hi ha gent del seu entorn.

El ‘Catalan Gate’

Els darrers presidents de la Generalitat han estat objectiu de ciberespionatge, segons el grup d’experts en ciberseguretat Citizen Lab. L’organització ha posat al descobert el nom de 65 polítics i membres de la societat civil catalana, la gran majoria víctimes del programa Pegasus, dissenyat per la israeliana NSO per accedir a ordinadors i dispositius mòbils.

Hi figuren Artur Mas, l’entorn de Carles Puigdemont, Quim Torra i Pere Aragonès. També han estat objecte de ciberespionatge dirigents de l’ANC i Òmnium Cultural com Elisenda Paluzie, Jordi Sànchez o Marcel Mauri, a més d’una trentena de membres de JxCat, ERC i la CUP. Citizen Lab apunta que hi ha “nexes” entre aquest espionatge i “una o més entitats de l’executiu espanyol”.

Et pot interessar  Aragonès exigeix "responsabilitats polítiques" pel 'cas Pegasus' després que el jutge rebutgi arxivar la investigació

Primera reunió

La reunió de la comissió europarlamentària sobre Pegasus començarà aquest dimarts a tres quarts de quatre de la tarda amb l’elecció d’un president i quatre vicepresidents. A continuació, compareixeran representants de Forbidden Stories, Citizen Lab i Amnistia Internacional per explicar les seves darreres investigacions sobre ciberespionatge.

Arran de les primeres revelacions sobre el suposat ús del programari de vigilància Pegasus contra periodistes, polítics, diplomàtics, advocats, empresaris, actors de la societat civil, entre d’altres, el Parlament Europeu va decidir al març establir una nova comissió per investigar l’ús de Pegasus i altres programes espia de vigilància, i determinar si el seu ús ha infringit la legislació de la Unió Europea i els drets fonamentals. El Comitè té previst presentar un informe final d’aquí a un any.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut