Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

JxCat no modificarà la seva composició per a la taula de diàleg i denuncia el “veto” de Moncloa

Jordi Sànchez ha lamentat que l’executiu espanyol hagi vetat als presos indultats a la taula de diàleg. No obstant això, ha reiterat la seva confiança amb el president Pere Aragonès, malgrat que “no estan contents” amb la decisió d’avui

Avatar
Agències 14/09/2021
El pres indultat Jordi Sànchez en roda de premsa el 14 de setembre de 2021

JxCat es nega a modificar la seva composició per a la taula de diàleg. El secretari general, Jordi Sànchez, ha anunciat aquest dimarts en roda de premsa que manté la proposta d’enviar Jordi Puigneró, Jordi Turull, Míriam Nogueras i ell mateix a la delegació catalana. Si el president del Govern, Pere Aragonès, tampoc no canvia la seva decisió, Junts no tindrà cap representant demà a l’espai de negociació. Sànchez ha denunciat el “veto” de la Moncloa als seus noms, i ha assegurat que el partit no deixarà “cap cadira buida” en la mesa: “Hem estat vetats”. Jordi Sànchez també ha afirmat que no hi havia “cap acord escrit ni verbal” del juliol amb Aragonès perquè la delegació fos només amb membres de Govern, tal com ja ha avançat l’ACN aquest migdia.

“Si se’ns aixeca el veto, Junts hi participarà. Si no, no modificarem els noms. Fer això seria acceptar un xantatge que en res ajudaria a resoldre el conflicte polític”, ha expressat Sánchez, durant la roda de premsa d’aquesta tarda. El partit manté que ha estat “vetat” per l’executiu espanyol perquè no està en “condicions” d’abordar la resolució del conflicte a partir de l’amnistia i l’autodeterminació.

Junts subratlla que com a “socis lleials” el partit accepta la decisió d’Aragonès: “Hem fet tots els possibles per no vetar el funcionament de la taula”, ha argumentat Jordi Sànchez. El secretari general de Junts, pres polític indultat, ha garantit la “lleialtat absoluta” de la formació. De fet, ha reiterat que si es torna a “obrir la porta” i “aixecar el veto”, Junts participarà de la taula, sigui en la reunió de demà o en les properes.

El secretari general de Junts, també ha confirmat que tampoc hi assistirà el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, l’únic integrant de la proposta de Junts que sí que compleix les condicions d’Aragonès en ser membre del Govern. Això sí, manté que la seva era una proposta “del més alt nivell polític”, i que la delegació final -sense Junts i només amb ERC- serà “més dèbil” de la que hauria estat.

D’altra banda, Sànchez ha assegurat que té “confiança” en Laura Vilagrà i Roger Torrent, els dos noms que representaran ERC i el Govern a la taula de diàleg, junt amb Aragonès. Sobre el president, Sànchez ha afirmat que hi manté una “relació molt continuada”, i que han mantingut dues converses “molt llargues” durant les darreres hores.

JxCat, que “no culpa a ERC” de la situació, ha negat que hi hagués cap acord verbal amb Aragonès del juliol assegurant que la delegació havia de ser integrada exclusivament per membres de l’executiu. Jordi Sànchez ha explicat que, en una “conversa”, el president del Govern va fer una “reflexió” en aquest sentit, i que el secretari general de Junts va respondre que ja ho valoraria amb la direcció del seu partit.

Sigui com sigui, Junts nega cap “crisi” a l’executiu català. De fet, ha reiterat la seva confiança amb el president Pere Aragonès. Jordi Sànchez ha tret ferro a la situació, malgrat que ha explicat que “no estan contents”, però estan convençuts que el veto no l’ha imposat Aragonès.

El secretari de Junts ha explicat que en anteriors taules de diàleg hi va haver pressió per part del govern espanyol per treure tots els membres que no estiguessin en l’executiu català i Junts ha afirmat que no va acceptar. També ha explicat que “la política està plena de contradiccions”, i ha ressaltat que Junts no té “absolutament cap dependència de cap acord amb el partit socialista”. Per això, dona a entendre que la situació no és la mateixa amb ERC i ha insistit en el fet que no afecta en l’estabilitat del Govern català.