Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

Junts encara la recta final de la negociació amb el PSOE per a la investidura en el més estricte silenci

Turull i Batet tornen a Bèlgica per a abordar la recta final de les negociacions, però l'anunci d'un pacte aquest diumenge ja està descartat

|

- Publicitat -

La manca d’acord entre Junts i el PSOE per a l’acord d’investidura del candidat socialista Pedro Sánchez ha fet que les negociacions entre les dues formacions s’hagin intensificat aquesta última setmana. Tot i que l’eurodiputat de Junts Toni Comín va afirmar que el pacte estava “a tocar”, aquest encara no s’ha tancat. Per aquest motiu, el secretari general de Junts, Jordi Turull, i el president de JxCat al Parlament, Albert Batet, han tornat a viatjar a Brussel·les, des d’on encararan la recta final de la negociació amb el PSOE.

El passat divendres, 3 de novembre, el secretari d’organització del PSOE i número tres de la formació, Santos Cerdánva fer el seu segon viatge a Brussel·les per a reunir-se amb el president a l’exili, Carles Puigdemont, i intentar desencallar l’acord, en una trobada on també hi era Jordi Turull. De fet, Turull ha tornat a la capital belga menys de 48 hores després d’haver-ne marxat, en veure que les negociacions s’estaven allargant. La previsió en aquest moment, però, no és que hi hagi un anunci de pacte aquest diumenge, segons les mateixes fonts.

Publicitat

L’estat de les negociacions es manté en el més estricte silenci, seguint la tònica de Junts, que defensa mantenir “l’esquema de la discreció, el rigor i la seriositat”, tal com va afirmar el passat dissabte l’exconseller i membre de Junts Josep Rull. Una discreció que contrasta amb la impaciència i els nervis dels socialistes, que ja s’imaginaven tancant un acord d’investidura el mateix divendres, després que el dijous ja haguessin signat i fet públic el seu acord amb ERC. La voluntat era, a més, registrar la llei d’amnistia al Congrés tan aviat com fos possible.

Et pot interessar  El govern espanyol amenaça amb recursos al TC contra les lleis de memòria històrica dels governs del PP i Vox

Des de Junts, però, no van donar per bo el text de l’amnistia, ja que volen ampliar l’abast de les causes que cobreix. La cúpula del partit, de fet, va reunir-se dijous a Brussel·les per estudiar la proposta dels socialistes; no obstant això, i després d’una reunió de gairebé sis hores, la direcció no va donar el vistiplau al pacte. De fet, el mateix dijous al vespre Puigdemont va assenyalar que quan es tracta amb el sistema polític espanyol “totes les precaucions són poques”, en un missatge a través de Twitter.

A l’espera que es pugui resoldre aquestes negociacions, la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, ja ha registrat una petició a la Mesa perquè l’eventual ple d’investidura es pugui celebrar qualsevol dia fins al 27 de novembre. Si aquell dia no s’ha produït una investidura, es convocaran automàticament unes noves eleccions.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut