Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Junts aposta per un boicot als pressupostos de Sánchez per la manca de compliment amb les inversions

|

- Publicitat -

Junts demana als partits que votin al Parlament boicotejar els pressupostos de l’executiu de Pedro Sánchez si no es liquiden les inversions promeses a Catalunya per al 2021 i el 2022. La moció registrada pel partit, que es votarà el pròxim ple, manifesta la necessitat que els grups parlamentaris que exigeixen a l’Estat l’execució de les inversions es comprometin a “no donar suport a uns nous Pressupostos Generals de l’Estat fins que no es liquidin les inversions pendents d’execució dels anys 2021 i 2022”. En declaracions a l’ACN, el diputat de Junts Joan Canadell assegura que l’objectiu és “pressionar” el govern de PSOE i Podem perquè compleixi amb les inversions promeses.

“Si no és així, que sigui conscient que els partits catalans no podem donar suport a nous pressupostos”, diu el diputat de Junts, partit que va votar en contra dels comptes de Sánchez per al 2022. En canvi, ERC, el PDeCAT, socialistes i comuns hi van votar a favor. Per a Junts, la qüestió de les inversions és una condició “important”, però no “suficient” per donar suport als comptes de Sánchez. “Hi haurà altres requisits, això és obvi”, subratlla Canadell.

Publicitat

Dèficit fiscal

Més enllà de l’execució de les inversions pressupostades, Canadell ha recriminat a l’estat espanyol el “greuge econòmic” pel “dèficit fiscal”. L’expresident de la Cambra de Comerç ha proposat al Govern que prepari “un pressupost alternatiu” per al 2023 “sense el dèficit fiscal”. La idea de Canadell és calcular què podria fer l’executiu català si pogués gestionar tots els impostos que paguen els catalans.

“Hem d’explicar a la població fins a quin punt podríem viure millor amb uns pressupostos que tinguessin en compte els impostos que nosaltres paguem”, defensa. La conselleria d’Economia, en mans de Junts i liderada per Jaume Giró, serà l’encarregada de preparar els pressupostos de la Generalitat per a l’any que ve.

Segons Canadell, si el Govern administrés tots els diners que es recapten a Catalunya es podrien baixar les ràtios a les aules, “solucionar les llistes d’espera” de la sanitat pública i “invertir com els països nòrdics” en recerca i desenvolupament.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut