Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Joan-Lluís Lluís guanya el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any per ‘Junil a les terres dels bàrbars’

|

- Publicitat -

‘Junil a les terres dels bàrbars’ (Club Editor), de Joan-Lluís Lluís, ha estat l’obra guanyadora de la cinquena edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any. El llibre s’ha imposat a ‘Terres mortes’ (Anagrama), de Núria Bendicho, i ‘El primer emperador i la reina Lluna’ (Comanegra), de Jordi Cussà, que han quedat finalistes. El guardó és el més ben dotat econòmicament a obra publicada, amb 20.000 euros directes per a l’autor i 5.000 més per a promoció. De la preselecció de nou obres publicades entre el novembre del 2020 i l’octubre del 2021, un jurat format per Anna Casasses, Neus Real, Marta Segarra, Oriol Izquierdo i Xavier Pla, en va escollir les tres finalistes.

El president de l’entitat, Jordi Cuixart, ha estat l’encarregat d’anunciar la novel·la guanyadora i lliurar el guardó de la cinquena edició d’aquest premi, des de la Llibreria Ona de Barcelona. Era tot just la segona vegada que podia fer-ho (les tres primeres edicions era a la presó), i també serà l’últim,a perquè deixarà el càrrec aquest mes de febrer.

Publicitat

En el seu darrer acte com a president d’Òmnium, Cuixart ha dit estar “enormement feliç” que el comiat coincideixi amb un acte cultural de reconeixement a les lletres catalanes. “Perquè si alguna cosa hem intentat fer amb aquesta Junta és que la cultura ho inundés tot, sentir-nos orgullosos de les nostres lletres, dels nostres escriptors i escriptores”, ha comentat.

Cuixart també ha aprofitat l’acte per enviar missatges als governs català, valencià i balear exigint-los fer efectiva la “reciprocitat” entre els respectius mitjans de comunicació públics, com a part de la lluita per enfortir la llengua catalana, i també ha instat a defensar-la “des de l’escola”.

Agraïment amb esmena

Joan-Lluís Lluís ha rebut el premi amb aparent felicitat, però en recollir-lo el primer que ha fet ha sigut una esmena a la idea de literatura com a “competició esportiva” i ha assegurat que en literatura “no té cap sentit” distingir un “número u”. L’escriptor de la Catalunya del Nord ha considerat que el 2021 va ser un any molt “dens” a nivell de publicacions (degut al confinament del 2020, ha apuntat) i que tant les altres dues novel·les finalistes com “moltes altres” publicades al llarg del darrer any “podia guanyar”.

Joan-Lluís Lluís ha explicat aleshores un història sobre un poble bàrbar –com el del seu llibre- i com aquest va deixar perdre la seva llengua per manca d’un estat que el protegís, tot fent un símil amb els perills de la situació del català a Catalunya.

El jurat del guardó ha descrit ‘Junil a les terres dels bàrbars’ com “un llibre sobre llibres que és alhora una novel·la d’aventures, un viatge iniciàtic i una faula històrica que juga amb els lectors per enaltir el poder d’explicar històries”.

Lliurat des del 2017

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va néixer el 2017 emmirallat en altres premis similars de la literatura mundial, com el Goncourt francès o el Booker anglès, i amb l’objectiu de fer prevaldre les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzar el sector.

El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait amb l’obra ‘Els estranys’, i ‘Aprendre a parlar amb les plantes’, de Marta Orriols, va endur-se el premi en l’edició del 2018. ‘L’esperit del temps’, de Martí Domínguez, va ser la novel·la guanyadora del 2019, i l’any passat el premi va ser per a ‘Boulder’, d’Eva Baltasar.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut