Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Polèmica a l’Eurocambra: Barreja eurodiputats propalestins amb neonazis en una llista per “reforçar la vigilància” el Dia de l’Holocaust

Crítiques al Parlament Europeu per ficar dins el mateix sac eurodiputats crítics amb Israel i presentants amb ideologia feixista

Redacció 21/02/2023
Imatge d'un votació al ple del Parlament Europeu a Brussel·les Data de publicació: dijous 10 de novembre del 2022, 12:35 Localització: Brussel·les Autor: Unió Europea

El Parlament Europeu torna a trobar-se immers en una polèmica. Segons ha revelat ‘eldiario.es‘, l’Eurocambra va elaborar una llista barrejant eurodiputats propalestins i neonazis per “reforçar la vigilància” durant la commemoració del Dia de l’Holocaust el 26 de gener. Les crítiques no s’han fet esperar.

El document incloïa declaracions públiques per part de diversos eurodiputats que podrien “justificar una vigilància reforçada pel bon desenvolupament de la cerimònia”. Elaborat per la Unitat d’Anàlisi i Seguretat de la Informació de l’Eurocambra, al llistat hi apareixien cites de diputats que van assegurar que Israel és “un estat assassí” o el nom de dirigents que van fer salutacions nazis en sessions plenàries.

Un d’ells és l’eurodiputat d’Esquerra Unida, Manu Pineda, que en el document s’especifica que té “posicions fermes contra Israel, més que antisemites”. “Va qualificar a Israel de règim criminal que deté i assassina nens palestins cada dia i que duu a terme una política sistemàtica de neteja ètnica i apartheid”, detalla l’informe. També hi apareix el diputat belga de The Left, Marc Botenga, qui en una intervenció al pla va “criticar a la Unió Europea per reforçar els seus lligams amb Israel”.

“És un insult al sentit comú”

Per altra banda, el document inclou membres del parlament afins a l’extrema dreta com Martin Buschmann, del Partit de Protecció Animal, sobre el qual es diu que “va ser membre a principi dels 90 del partit neonazi alemany NPD”. Igualment, l’informe menciona l’eurodiputat estonià Jaak Madison, del partit d’extrema dreta ID, “a qui moltes fonts consideren un nazi i un apologista de l’holocaust”, o l’eurodiputat búlgar Angel Dzhambazki, qui va fer la salutació nazi durant una sessió plenària al Parlament Europeu d’Estrasburg.

Com era d’esperar, nombrosos usuaris han criticat que es mesclin aquests dos perfils d’eurodiputats en una mateixa llista. “Incloure en una mateixa llista a eurodiputats propalestins, crítics amb l’Estat d’Israel, junts amb uns altres de tall feixistes, antisemites i neonazis és un insult al sentit comú”, ha piulat Esquerra Unida i Alternativa.