Diumenge, 26 de juny de 2022 - Edició 1431
La República

L’Eurocambra diu que no pot verificar les credencials de Puigdemont, Comín, Ponsatí i Solé

El Parlament Europeu pregunta a la JEC què s’ha de fer segons la legislació espanyola

Agències 18/05/2022
El president del comitè d'Afers Jurídics, Adrián Vázquez, durant la seva intervenció a la sala de premsa del Parlament Europeu Data de publicació: dimecres 18 de maig del 2022, 17:25 Localització: Brussel·les Autor: Albert Cadanet

El comitè d’Afers Jurídics de l’Eurocambra no ha pogut verificar les credencials dels eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, i de l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé, que va substituir Oriol Junqueras, perquè no ha rebut la notificació i documentació pertinent per part de la Junta Electoral Central (JEC).

Segons ha explicat el president del comitè d’Afers Jurídics, Adrián Vázquez, no s’han pogut verificar les credencials perquè aquests eurodiputats no han completat els requisits exigits per la legislació estatal per no haver jurat la Constitució. Vázquez ha declarat que això no afecta en la pràctica ara mateix als eurodiputats i serà la JEC la que hagi de dir què s’ha de fer segons la legislació estatal.

Segons el procediment, el comitè d’Afers Jurídics ha demanat a la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, que demani la informació a la JEC. Ara, Vázquez ha afirmat que la JEC ha de decidir, segons la legislació de l’Estat, “quines són les conseqüències de no poder verificar les actes”.

Malgrat l’inici d’aquest procediment, els tres eurodiputats de Junts i el d’ERC continuen sent eurodiputats. Segons fonts del comitè d’Afers Jurídics, el que sí que pot implicar la no verificació de les credencials és la retirada de drets que tenen com a eurodiputats, com el sou, els diners per a assessors o el vot.

Segons ha explicat el president del comitè d’Afers Jurídics de l’Eurocambra, no hi ha un termini perquè la JEC hagi de respondre a la petició de l’Eurocambra.