Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

L’Assamblea de Ceuta declara indesitjable a Santiago Abascal

Les afirmacions islamofòbiques i defensores dels mètodes del dictador alemany li han costat la declaració de persona non grata a Ceuta a Santiago Abascal

Redacció 23/07/2021

Santiago Abascal, líder del partit d’ultradreta VOX, ha estat declarat “persona non grata” a Ceuta aquest divendres pels volts del migdia. Fatima Hamed, portaveu del partit Movimiento por la Dignidad y la Ciudadanía (MDyC), ha proposat la moció i ha destacat que l’actitud de l’ultradretà, en les dues visites que va fer durant la crisi migratòria de mitjans de maig, ha precipitat que es plantegés aquesta iniciativa.

Hamed ha estat clara i ha criticat el caràcter islamofòbic d’Abascal: “Ha vingut a la nostra ciutat per provocar la ruptura de la convivència, el pilar en què es basa la nostra societat, i, des de la seva posició supremacista, per envilir els ceutins, i a les institucions sobiranes que ens hem donat”. No obstant això, ha fet saber que la gota que va fer vessar el vas va ser una afirmació institucional d’Abascal en què va fer saber “que trobava a faltar la Inquisició, la dictadura i els mètodes de Hitler” tal com ha citat el diari Público.

La portaveu de MDyC ha titllat a VOX de ser una “màquina de generar odi amb tot allò que no encaixa en el seu cap excloent i ple de prejudicis”. Al seu torn, Carlos Rontomé, portaveu del PP i conseller d’Educació i Cultura ha dit que “no s’hauria d’entrar en el populisme de declarar non grates a persones democràticament escollides per molt que rebutgem les seves paraules.” La moció s’ha aprovat amb els vots a favor de Coalición Caballas, el PSOE i gràcies a l’abstenció del PP i de dos diputats no adscrits que van abandonar VOX el gener de l’any passat. Els únics vots en contra han estat els dels quatre diputats de VOX.

Fatima Hamed ho ha celebrat amb una piulada que no ha deixat a ningú indiferent. “Ha costat, però ha pagat la pena. Ceuta no vol “fatxes”. Sens dubte, avui, és un gran dia” ha exclamat.